Privreda

"Dita" uskoro širi proizvodnju

"Dita" uskoro širi proizvodnju
"Dita" uskoro širi proizvodnju

TUZLA - Sanacija parovoda od "Termoelektrane" Tuzla do Industrije deterdženata "Dita", neophodnog za proizvodnju praškastih proizvoda i dalji rad fabrike, započela je danas.

Nakon što je u petak potpisan ugovor s "Elektroprivredom BiH", koja će kreditirati 410 metara parovoda, u vrijednosti od 140.000 KM, radnici iz "Dite" započeli su pripreme. "Dita" će "Elektropivredi" na rate otplaćivati kredit, zajedno s ratom za paru. Firma koja će raditi sanaciju počela je zavarivati cijevi u svojim postrojenjima, koje će kasnije namontirati na betonske kocke koje jedino nisu pokradene.

"Radimo na raščišćavanju trase kuda ide parovod. Štemamo betonske dijelove na koje treba da dođu nosači za parovod. U suštini, kada to pripremimo, završimo, onda će ući firma koja će fizički izvoditi radove uz našu fizičku pomoć", pojašnjava Zoran Cvijetinović, poslovođa iz "Dite", koji već četiri decenije radi u ovoj fabrici.

On dodaje da mu nije uopšte teško što se probija kroz gusto granje da bi oslobodio trasu nekadašnjeg parovoda.

"Sigurno da nam nije teško raditi u cilju nečega što će biti bolje. Ovo će biti ponovo jedna jaka firma sa dobrim brendovima koji su zadržani i koji će, kada se uključi praškasti dio pogona, najvjerovatnije otvoriti nova radna mjesta", smatra ovaj radnik.

Sanacija parovoda bi trebalo da bude završiti za mjesec dana. Mašine za proizvodnju praškastih deterdženata su već provjerene, ali ne mogu funkcionosati bez pare.

"Firma je u ponudi dala da se to za mjesec dana završi. Znači, uz našu pomoć. Pomagat ćemo sve što treba. Nositi cijevi, štemati... Nije bitno. Neće im faliti snage", optimistično kaže Ejub Nuhanović, radnik, na čiju se komandu pokreće čitav sistem proizvodnje praškastih deterdženata, a dok para ne dođe, s kolegama priprema teren za nove cijevi.

"Radnici 'Dite' svaku bitku dobijaju i mislim da, ako bog da, kad se pokrene prašak, namjeravam još da radim jedno pet godina. Da iz ove firme odem i u penziju", entuzijastično priča Nuhanović. Jedan od njegovih kolega dodaje da je od kuće donio vlastitu  motorku i trimer, a sve samo da fabrika stane na noge.

Nakon snacije parovoda u ovoj fabrici trebalo bi da počne proizvodnja  praškastog  programa deterdženata. Riječ je o nekoliko proizvoda, od kojih, svakako, najzvučnije ime predstavlja prašak za veš - Arix.

Radnici Industrije deterdženata "Dita", zajedno sa stečajnim upravnikom Fahrudinom Kunalićem, ove godine napravili su pravo čudo kada je u pitanju oživljavanje ovog posrnulog industrijskog giganta. Oživjeli su poizvodnju, a  proizvode su građani oduševljeno prihvatili. Očekuje se da praškasti deterdženti pređu granicu BiH, optimistično razmišljaju radnici "Dite".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije