Privreda

Đokić: Interes Vlade Srpske da "Kosmos" opstane

Đokić: Interes Vlade Srpske da "Kosmos" opstane
Đokić: Interes Vlade Srpske da "Kosmos" opstane

BANJALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je interes Vlade Republike Srpske da banjalučko preduzeće "Kosmos" opstane, nastavi da radi i da radnici imaju isplaćene zarađene plate, ističući da je uvjeren da ovo preduzeće ima perspektivu.

Nakon sastanka u Banjaluci sa delegacijom Sindikalne organizacije "Kosmosa", koju je predvodio predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada, Đokić je rekao da Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva u potpunosti razumije situaciju u kojoj su se našli radnici.

Đokić je istakao da će u četvrtak, 15. januara, biti formirana komisija za analizu stanja u ovom privrednom društvu u čijem sastavu će biti i predstavnici sindikata, koja će odmah početi sa radom, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

"Osnovni zadatak ove komisije je da izvrši detaljnu analizu stanja i predloži konkretna rješenja, nakon čega će o tome biti upoznata i Vlada Republike Srpske", naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, jedan od zahtjeva Ministarstva prema menadžmentu preduzeća biće da se, u skladu sa raspoložim sredstvima na računu, isplati zahtijevana plata za decembar 2013, što je prioritetni zahtjev Štrajkačkog odbora.

"Sindikat treba da bude dio konstruktivnih rješenja koja će ovo ministarstvo ponuditi Vladi Republike Srpske u najkraćem roku, jer imamo isti cilj - očuvanje 'Kosmosa', njegovu stabilizaciju i uspješnu realizaciju zaključenih ino-ugovora, kao i obezbjeđenje novih poslova", kaže Đokić.

Predstavnici Štrajkačkog odbora "Kosmosa" i predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske upoznali su ministra Đokića sa problemima u ovom privrednom društvu koji su doveli do obustave rada, kao i zahtjevima radnika koji su putem Štrajkačkog odbora upućeni menadžmentu preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije