Privreda

Đurić: Vlada RS obećala mjere za rasterećenje privrede

Đurić: Vlada RS obećala mjere za rasterećenje privrede
Đurić: Vlada RS obećala mjere za rasterećenje privrede

BANJALUKA - Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić izjavio je da je dobio obećanje da će Vlada Srpske učiniti sve da udovolji zahtjevima privrednika koji se odnose na rasterećenje privrede.

"Međutim, teško je reći u kojoj mjeri će to da bude definisano. O tom pitanju još ne mogu da se izjasnim dok ne dobijem konkretan odgovor od Vlade Srpske, koji očekujem do kraja sedmice", rekao je Đurić nakon sastanka sa Zoranom Tegeltijom, ministrom finansija Republike Srpske.

On je ponovio da privrednici traže smanjenje poreza i doprinosa, te da bude povećan neoporezivi dio plata.

"Od Vlade Srpske tražimo da u mjere Ekonomske politike bude unesena obaveza da će akcionim planom biti jasno definisan način kojim će biti udovoljeno našim zahtjevima", dodao je Đurić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Predrag Zgonjanin, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da bi u narednoj godini prioritet trebalo da bude fiskalna konsolidacija.

"To nam je rekao i ministar Tegeltija, a budžet za narednu godinu sličan je ovogodišnjem. Ministar nam je dao obećanje da će se više raditi na zaštiti domaće proizvodnje i kontroli PDV-a, što je jedan od naših zahtjeva", rekao je Zgonjanin, napomenuvši da javne nabavke moraju biti transparentne.

On je naveo da postoje uvjeravanja Vlade Republike Srpske da će se raditi na donošenju novog zakona o radu.

Vlada Republike Srpske utvrdila je juče na posebnoj sjednici Prijedlog budžeta za 2015. godinu u iznosu od 2,033 milijarde KM.

Osim Prijedloga budžeta za 2015, Vlada je utvrdila i Prijedlog ekonomske politike za iduću godinu, a ova dva dokumenta danas bi trebalo da budu upućena u parlamentarnu proceduru.

Tegeltija: Postignut visok stepen saglasnosti

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija je na današnjim konsultacijama sa predstavnicima Privredne komore i Unijom udruženja poslodavaca Srpske postigao visok stepen saglasnosti o prijedlozima ekonomske politike i budžeta Srpske za narednu godinu.

"Vlada Srpske nastaviće konsultacije s ciljem donošenja što adekvatnijih rješenja koja bi trebala da za cilj imaju ekonomski razvoj Republike, uz istovremeno poštovanje svih stečenih prava socijalnih kategorija i svih budžetskih korisnika", naveo je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije