Privreda

Dodijeljene nagrade najuspješnijima

Dodijeljene nagrade najuspješnijima
Dodijeljene nagrade najuspješnijima

BIHAĆ - U okviru 12. međunarodnog ekološkog sajma "EKO BIS 2014." u subotu uveče održana je tradicionalna "Smaragdna noć" na kojoj su dodijeljene nagrade najuspješnijim izlagačima i najuspješnijim privrednicima s područja Unsko-sanskog kantona (USK) u prošloj godini, saopšteno je iz Privredne komore USK-a.

Najuspješnijim privrednicima uručene su plakete u 5 kategorija.

Za najuspješnije mikro privredno društvo plaketu je dobio "Lenatex" iz Velike Kladuše, čija je osnovna djelatnost proizvodnja radne odjeće i kompletnog posteljnog programa.

Za najuspješnije malo privredno društvo nagrađen je "Vrganj promet" iz Bužima, koji na više od 300 hektara površine proizvodi maline, jagode, borovnice, kupine i drugo jagodičasto voće.

Najuspješnije srednje privredno društvo je firma "Pirnar" iz Bosanskog Petrovca, a bavi se proizvodnjom aluminijskih vrata. Cijeli proizvodni program ovog poduzeća usmjeren je na tržište zapadne Evrope, prvenstveno Njemačke, Austrije i Švajcarske.

Kao najuspješnije veliko privredno društvo priznanje je dobio BH Telecom Sarajevo, Direkcija Bihać, sa neto dobiti od preko 22 miliona KM i investicijama od oko 5 miliona maraka, što je povećanje za 8 posto.

Najuspješnija financijska institucija je Raiffeisen bank Filijala Bihać. Raiffeisen banka je, pored zavidnih financijskih pokazatelja, u 2013. uspješno implementirala uslugu mobilnog bankarstva na području BiH.

Potom su uručena priznanja najuspješnijim izlagačima sajma "EKO BIS 2014".

Priznanje za najbolju turističku ponudu dobila je Turistička zajednica Zagrebačke županije, a priznanje za najbolju eko aktivnost dobio je Nacionalni park (NP) Una.

Priznanje za najbolje uređen štand dobilo je poduzeće Dino kafa iz Živinica, a za najbolje uređen vanjski izložbeni prostor Šumsko-privredno društvo (ŠPD) "Unsko sanke-šume". Priznanje za paletu ekoloških proizvoda dobila je Baš Bašča iz Breze.

Priznanje za sveukupni dojam izlaganja pripalo je preduzeću "Tofi" iz Sarajeva, a za najuspješniji kolektivni nastup Opštini Bihać.

Dodijeljene su i plakete za kvalitet živežnih namirnica. Dobilo ih je porodično poljoprivredno gazdinstvo "Franja" iz Rakovog potoka kod Samobora za proizvode "Sirup od koprive" i "Slatki namaz od koprive", bihaćka mljekara "Meggle" za porizvod "Probia" i preduzeće "Dino kafa" iz Živinica za "Prženu mljevenu kafu".

Plaketa je dodijeljena i "Medeni" iz Virovitice za "Med bagrem" i "Med kesten", Bihaćkoj pivovari za vode "Lipa flavour - Limun trava" i "Kiwano - Limeta", te Timki Bašagić iz Cazina za "Med livada".

Ovogodišnji sajam otvoren je još danas na Gradskoj otoci u Bihaću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije