Privreda

Dodik: Italijani zainteresovani za izgradnju solarne elektrane u RS

Dodik: Italijani zainteresovani za izgradnju solarne elektrane u RS
Dodik: Italijani zainteresovani za izgradnju solarne elektrane u RS

MILANO - Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je Srni da je energetska kompanija "Anasaldo - Italija" zainteresovana za izgradnju elektrane na sunčevu energiju u Srpskoj.

"Danas smo u Milanu gdje razgovaramo sa predstavnicima `Ansalda`, koji se integrisao sa japanskom `Tošibom` i večeras učestvujemo u promociji ove zajedničke kompanije. Ako bude postignut dogovor, to bi značilo da bi u Srpskoj mogla da bude otvorena fabrika nosača za solarne panele", naglasio je Dodik.

Dodik, koji u okviru posjete Italiji danas boravi u Milanu, istakao je da je drugi važan projekat o kojem je bilo riječi odbrana od poplava i izgradnja nasipa u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, u Italiji postoji specijalizovana kompanija koja se bavi ovomo oblašću.

"Treći važan projekat o kome je razgovarano je izgradnja prenosnog sistema od Višegrada prema Pljevljima", kaže Dodik.

Predsjednik Srpske podsjetio je da je juče u Rimu tokom susreta sa italijanskim premijerom Silvijem Berluskonijem razgovarano o važnim hidroenergetskim projektima na srednjem toku Drine, koje zajednički realizuju Srpska, Srbija i Italija.

"One prave zajedničku korporaciju koja treba da izgradi tri elektrane čija snaga će biti ukupno 300 megavata", dodao je Dodik, koji današnjim susretima u Milanu završava posjetu Italiji.

Italijanska kompanija "Ansaldo energija" sa sjedištem u Đenovi bavi se gradnjom elektrana i prenosom električne energije. Ova firma je 13. maja potpisala sa "Tošibom" ugovor o saradnji na izgradnji elektro- centrala i električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije