Privreda

Dodik potpisao memorandum o saradnji sa Gaspromom

Dodik potpisao memorandum o saradnji sa Gaspromom
Dodik potpisao memorandum o saradnji sa Gaspromom

SOČI - Milorad Dodik, predsjednik RS, i Aleksej Miler, predsjednik Upravnog odbora "Gazproma", potpisali su u petak u ruskom Sočiju Memorandum o saradnji RS sa "Gazpromom", kojim je predviđena izgradnja kraka "Južnog toka" kroz RS, kao i izgradnja dvije gasne elektrane u RS.

Potpisivanju memoranduma, koje je obavljeno u okviru 11. međunarodnog investicionog foruma, koji se održava u Sočiju, ispred RS prisustvovali su Željka Cvijanović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, Slobodan Puhalac, vršilac dužnosti direktora preduzeća "Gas Res", te Duško Perović, šef Predstavništva RS u Moskvi.

"Ovaj memorandum podrazumijeva dogovor o izgradnji gasnih elektrana, koje će bitno pojačati sposobnost RS, koja, kada se sve to uradi, može da bude jedna od najvažnijih destinacija proizvodnje električne energije u regionu", izjavio je Dodik Srni nakon potpisivanja.

Dodik je dodao da RS treba da razvije svoje kapacitete potrošnje, što podrazumijeva širenje distributivne mreže po gradovima, kao i prelazak toplana s mazuta na gas. On je istakao da je gasovod "Južni tok" ogroman i značajan projekat, koji će riješiti energetsku stabilnost cijelog prostora, a samim tim i stvoriti preduslove za bolji život.

Perović je rekao da je ovaj događaj od istorijskog značaja i da će imati dalekosežne pozitivne posljedice za RS. Rekao je da izgradnja gasovoda kroz Srbiju počinje početkom decembra, te da će do tada biti definisana i tačna ruta kraka kroz RS. Zasad je poznato da će krak u RS ući kod Bijeljine, odakle će ići dalje prema Banjaluci.

RS može da bude jedna od najvažnijih destinacija proizvodnje električne energije u regionu, kazao Dodik

"Kroz narednih desetak dana treba da se krene u konkretne aktivnosti izgradnje zajedničke kompanije", rekao je Perović i istakao da će svi detalji biti poznati u naredna dva mjeseca.

Dodik je uoči odlaska u Soči rekao da ovaj sporazum predstavlja dodatni kapacitet za energetsku stabilnost i energetsku bezbjednost RS. Kako je istakao, zajednička firma će biti formirana u narednih pola godine do godinu, kada će biti definisana i trasa i započeti radovi na izgradnji gasovoda.

On je najavio da će zajednička firma obezbijediti kredite i angažovanje stranog kapitala, a "Gazprom" ima i svoju Gazprom banku, koja podržava operacije ove kompanije, tako da će lako biti obezbijediti novčana sredstva za realizaciju ovog projekta.

"Veoma je važno doći u poziciju da s ruskim partnerima gradimo taj krak i on će apsolutno u godinu-dvije dana imati svoju realizaciju na način da novoformirana firma izgradi magistralni gasovod. Ono što mi moramo užurbano raditi jeste da osposobimo naše potrošače za potrošnju gasa", istakao je Dodik. Dodik je naglasio da je gas kao energent za potrebe stanovništva i industrije najsigurniji, najtrajniji i zasad najjeftiniji, dok alternativa za naftu kroz gas sigurno predstavlja nesumnjivu dobit za stanovništvo i samu RS. Dodik je pojasnio da distribuciju gasa po gradovima neće vršiti zajednička firma, nego preduzeća koja će na bazi datih koncesija i prethodno raspisanih tendera dobiti taj posao.

"U Banjaluci je već raspisan takav tender i u samom je finišu izbor investitora koji će u tom gradu razvesti distributivnu mrežu za gas. Ukoliko to bude prije nego što dođe magistralni gasovod do Banjaluke sistem će se puniti cisternama gasa koji će se dovoziti", naglasio je on. Perspektiva ovog projekta je, kako je naveo, da gasovod nastavi prema zapadnim destinacijama ukoliko se razriješe odnosi "Gazproma" i Rusije s Hrvatskom.

Saša Đogović, ekonomski analitičar iz Beograda, smatra da je odluka o izgradnji kraka dobra investicija za RS, jer će na taj način imati pristup gasu i omogućiće izgradnju energetske infrastrukture kao jednog od preduslova za dalji dolazak investicija.

"Bez energenata i saobraćajne infrastrukture ne možete ni da računate da imate preduslove za razvoj, odnosno poboljšanje investicione klime", smatra on.

Ljubiša Ćosić, savjetnik za ekonomska pitanja člana Predsjedništva BiH iz RS Nebojše Radmanovića, je rekao da ovaj memorandum znači da je RS kao entitet i dio BiH prihvaćena kao ozbiljan partner na međunarodnoj ekonomskoj i političkoj sceni.

Zajednička firma će biti formirana u narednih pola godine do godinu

"Ovo je signal da se RS prihvata kao značajan ekonomsko-politički subjekat u narednom periodu", naglasio je on.

Muris Čičić, profesor ekonomije iz Sarajeva, mišljenja je da je ovaj projekat koristan za cijelu BiH.

"S jedne strane, omogućava korištenje povećanih količina gasa koji će ovdje dolaziti, a postoje i određeni troškovi tranzita koji se naplaćuju. Sve ono što se čini u domenu razvoja tehnologija i dovođenja investicija u BiH je korisno i dobrodošlo", rekao je Čičić. Istakao je da je gas važan i iz ekološkog aspekta, jer manje zagađuje okolinu od nafte i ugljena.

Igor Gavran, ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da se pozitivni efekti ove investicije mogu očekivati dugoročno.

"Bitna je stvar da se ne završi samo na kraku kojim bi samo jedan dio BiH bio snabdjeven gasom, nego da se taj projekat proširi i dalje i da se razgranaju gasovodi. Ako tome doprinese, onda će to biti zaista korisna i velika stvar za državu", istakao je Gavran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije