Privreda

Domaća roba upada na rafe

Domaća roba upada na rafe
Domaća roba upada na rafe

SARAJEVO - Vodeći trgovački lanci u BiH spremni su da rade na povećanju učešća domaćih proizvoda u svojoj ponudi.

Ovo su ustvrdili prilikom sastanaka koji su ovih dana organizovani u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na inicijativu pomoćnika ministra Mide Salića i u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH (STK).

Sastanci su najprije održani s predstavnicima lanaca u stranom vlasništvu - "Mercator", "Merkur", "Tuš", "Konzum", "Interex" , dok se "Delta Maxi nije odazvao, a potom i sa onima u domaćem vlasništvu "MIMS Merkur", "DP Marketi/Drvopromet", "Amko komerc", "Robot komerc", "Bingo" i "Lora".

"Na svim sastancima konstatovano je poboljšanje u učešću domaćih proizvoda u pojedinim kategorijama proizvoda, prije svega u slučajevima kada je određena proizvodnja nekog ranije uvoženog brenda pokrenuta u BiH, na primjer u mesnoj i mliječnoj industriji, ali i da dostignuti nivo, posebno u pojedinim lancima, nije zadovoljavajući. Izražena je spremnost svih učesnika da se stanje poboljša", kaže Igor Gavran iz Sektora za makroekonomski sistem STK BiH, te dodaje da će na osnovu ovih razgovora i zaključaka biti predložene konkretne aktivnosti da se spremnost i u praksi potvrdi.

Razmatrano je i pitanje sličnosti i razlika u poslovnoj politici lanaca u domaćem i stranom vlasništvu, odnosno da li postoji diskriminacija ili neravnopravan položaj na tržištu - bilo između njih samih, bilo u njihovom odnosu prema domaćim proizvođačima i dobavljačima.

Obuhvaćena je i problematika rokova plaćanja i ukupnih odnosa sa dobavljačima, posebno u recesiji, te ukazano na brojne manjkavosti i prepreke u poslovnom okruženju koje pogađaju i trgovačke lance i same proizvođače.

"Bez povećanog učešća domaćih proizvoda na domaćem i regionalnom tržištu putem trgovačkih lanaca, ni domaća proizvodnja nema perspektive. Iako se ne može niti treba dekretom osigurati dominacija isključivo domaćih proizvoda u trgovini, ne smije se dozvoliti praksa da vrhunski bh. proizvodi lakše stižu do potrošača na Novom Zelandu ili u Švicarskoj, nego do domaćih", ističe Gavran.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i STK BiH najavljuju da će aktivnosti s trgovačkim lancima nastaviti kako bi bila obezbijeđena potpuna ravnopravnost svih učesnika na tržištu, te obezbijeđeno učešće domaćih proizvoda na bh. tržištu na nivou koji njihov kvalitet zaslužuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije