Privreda

Drumski prevoznici ukidaju linije ŽRS

Drumski prevoznici ukidaju linije ŽRS
Drumski prevoznici ukidaju linije ŽRS

DOBOJ - Nelojalna konkurencija drumskih prevoznika, te nezainteresovanost lokalnih zajednica da subvencionišu putnički saobraćaj, razlozi su što je u vozovima "Željeznica RS" sve manje putnika, a ni novi red vožnje, koji stupa na snagu 14. decembra, neće popraviti to stanje.

"Struktura putnika je takva da su to službena putovanja, radnici, penzioneri, đaci. Ne može se očekivati neki značajniji ni prihod, niti broj putnika. Drumski prevoznici praktično idu pred kuće potencijalnim putnicima, na radna mjesta, ispred škola, tako da nam se nemoguće boriti. Oni nude i nenormalno niske cijene", kaže Draženko Todorović, izvršni direktor poslova operacija ŽRS, i dodaje da su lani prevezli oko 160.000 putnika. Putnički saobraćaj zasad subvencioniše samo Vlada RS sa 7,8 miliona KM, a novim redom vožnje je planirano da prugama ŽRS saobraća 29 vozova dnevno, od toga 21 voz u unutrašnjem saobraćaju, dva međuentitetska, dva međunarodna i četiri međuentitetska voza za koje ŽRS obezbjeđuju vozna sredstva. Voz koji saobraća na realciji Doboj - Šamac je zbog oštećenja pruge ukinut, ali ako ona do kraja godine bude sanirana, mogao bi ponovo da saobraća, kao i teretni vozovi na ovoj relaciji.

"Mi smo imali plan da vozimo do Modriče, jedno vrijeme je išao voz do Modriče, međutim to se stvarno ne isplati, veliki su troškovi za nekoliko putnika, a morali smo obezbjeđivati noćenje za osoblje ili ga vraćati, tako da ga nismo planirali u ovom redu vožnje", naveo je Todorović.

Voz na relaciji Petrovo - Doboj jedan je od rijetkih koji skoro svaki dan sa zavidnim brojem putnika dolazi na dobojsku željezničku stanicu, a razlog za to je, kažu putnici, što je povoljniji od autobusa.

"Sedam-osam puta mjesečno dolazim ovim vozom u Doboj, platim obaveze i odmah se vraćam. Dođem oko podne, a vratim se u 13.15, ne moram čekati duže", kaže Desimir Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije