Privreda

Drvenar ugrožava opstanak voćarstva

Drvenar ugrožava opstanak voćarstva
Drvenar ugrožava opstanak voćarstva

BANJALUKA - Proizvođači voća iz RS ozbiljno su zabrinuti za ovogodišnji rod, jer je u voćnjacima širom RS primijećeno masovno prisustvo drvenara.

Oni ističu da bi ovogodišnja šteta, zbog razmjere, mogla dovesti u pitanje opstanak voćarstva u RS, te su pozvali resorno ministarstvo da im pomogne u suzbijanju ove pošasti, koja uzima sve više maha.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je da je ova štetočina za sada napala oko 20 odsto voćnjaka i da je prouzrokovana velika šteta.

"Pretprošle i prošle godine izgubljeno je oko milion sadnica, a ako ove godine izgubimo 100.000 sadnica, opstanak voćarstva dolazi u pitanje", kazao je Dojčinović. On je istakao da je prisustvo drvenara posebno zapaženo u blizini šuma, koje godinama nisu tretirane, ali da je ova štetočina i posljedica kasne vegetacije ove godine.

"Kada drvenar uđe u jedan red voća, cijelog ga uništi. Pored jabuke, sada napada i kruške i šljive, ne bira", rekao je on i dodao da strahuju i od napada gubara ove godine. On kaže da su voćari zatražili jednokratnu pomoć od resornog ministarstva, kao i prošle godine, pojasnivši da je potrebno oko 200.000 KM za 1.100 hektara.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ranije su nam kazali da je u proteklom periodu primijećeno prisustvo drvenara na nekim lokalitetima, gdje se i ranije javljao. Naveli su da je u takvim parcelama bilo potrebno da se preduzmu određene fitosanitarne mjere da bi se spriječilo dalje širenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije