Privreda

Drvna industrija BiH povećala izvoz

Drvna industrija BiH povećala izvoz
Drvna industrija BiH povećala izvoz

SARAJEVO - Drvna industrija i šumarstvo BiH su za devet mjeseci ove godine ostvarili izvoz od 778.818.381 KM, što je za četiri odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

U okviru toga, kako ističu u UIO BiH, izvoz proizvoda u skupini drvo i proizvodi od drveta činio je 62,2 odsto, a izvoz namještaja i montažne drvene gradnje 37,7 odsto, što je nešto povoljnije nego prošle godine.

"U okviru skupine izvoza drvo i proizvodi od drveta, izvoz proizvoda šumarstva činio je 14,6 odsto, što je manje za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. U okviru toga najveće je učešće bilo ogrijevnog drveta 78 odsto, a trupaca osam odsto. Proizvodi šumarstva su se najviše izvozili u Italiju, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Hrvatsku", saopšteno je iz Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH.

Selma Bašagić iz VTK BiH ističe da je izvoz rezane građe činio čak 30,7 odsto ukupnog izvoza, što je više nego u istom periodu 2014. godine posmatrano u apsolutnom iznosu. Podaci VTK BiH kažu i da je izvoz namještaja činio je 36,5 odsto ukupnog izvoza, što je za 7,9 posto više nego u istom periodu 2014. godine posmatrano u apsolutnom iznosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije