Privreda

Drvna industrija postaje motor razvoja BiH

Drvna industrija postaje motor razvoja BiH
Drvna industrija postaje motor razvoja BiH

Drvna industrija predstavlja jednu od najjačih privrednih grana Bosne i Hercegovine i već godinama bilježi rast obima proizvodnje i izvoza.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, pokrivenost uvoza izvozom u ovom segementu u prvih deset mjeseci 2015. godine bila je nevjerovatnih 372 posto. Izvoz drvne industrije u ovom periodu bio je veći od 778 miliona KM, ali je namještaj učestvovao tek sa 36,5 posto.

Direktor marketinga fabrike namještaja Sinkro iz Sarajeva Ismir Musić kaže da ova firma godinama bilježi snažan rast izvoza na tržištima zapadne Evrope, jer je uvela evropske standarde u proizvodnji i to kupci prepoznaju.

Navodi da je domaća industrija namještaja primjerice konkurentnija od kineske, jer su manji troškovi transporta i bolja je kontrola kvaliteta.

"U početku je domaća industrija namještaja imala slabije opremljene kapacitete. Sada je drugačija situacija i očekivati je još snažniju ekspanziju u narednom vremenu. Sinkro na sajmovima već godinama proširuje krug kupaca, kojima nudimo namještaj evropskog kvaliteta. Danas izvozimo u 25 zemalja EU i taj broj stalno se povećava", kaže Musić.

(NN/faktor.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije