Privreda

Dug prijeti prizemljenju "BH Airlinesa"

Dug prijeti prizemljenju "BH Airlinesa"
Dug prijeti prizemljenju "BH Airlinesa"

SARAJEVO - Lizing kompanija HETA blokirala je bankovne račune avio-kompanije "BH Airlines" zbog neizmirenih višemilionskih dugovanja, što bi, ukoliko se uskoro ne riješi problem, moglo dovesti do obustave linija ove avio-kompanije.

Iz avio-kompanije "BH Airlines" su nam potvrdili da je bankovni račun ove kompanije blokiran, zbog toga što nije uplaćena dogovorena suma novca kao garancija za vraćanje duga prema HETA.

Međutim, u kompaniji "BH Airlines" uvjeravaju da za sada neće biti problema u odvijanju avio-saobraćaja ove kompanije, ali da bi duža blokada računa mogla dovesti do obustave linija ove kompanije.

Iz kompanije HETA su saopštili da su ponovo bili prisiljeni blokirati bankovne račune "BH Airlinesa", jer je to učinjeno i krajem februara.

Manfred Gram, generalni direktor HETA, rekao je da su veoma razočarani što Vlada FBiH nije ispunila svoje obaveze prema HETA i "BH Airlinesu", što je dovelo do ovakvog žalosnog ishoda. On je dodao da je dug "BH Airlinesa" prema HETA dvocifreni milionski iznos.

"Tokom posljednjih šest mjeseci, održali smo brojne sastanke s Upravom 'BH Airlinesa' i s predstavnicima prethodnog saziva Vlade FBiH, koja je u cijelosti vlasnik kompanije 'BH Airlines'. Tokom ovih sastanaka, dobili smo pismene garancije od tadašnjeg ministra prometa i komunikacija FBiH da će se do 31. marta ove godine, kao prvi korak, platiti bar dio duga HETA", naveo je Gram. On je dodao da je, vjerujući da će dati sporazum biti ispoštovan, HETA odmah odblokirala račun "BH Airlinesa".

"Nažalost, do ove uplate nije došlo. Kasnija obećanja Ministarstva takođe nisu ispunjena i nije bilo uplata. Krajem prošle sedmice, pokušali smo još jednom naći rješenje, i sastali smo se s novim ministrom transporta i komunikacija FBiH, Denisom Lasićem. Nažalost, nismo dobili nikakva osiguranja da će ovaj dug biti plaćen u skoroj budućnosti", rekao je Gram. Uzevši sve ovo u obzir, on je istakao da nemaju drugog izbora nego da ponovo blokiraju bankovni račun "BH Airlinesa".

Takođe, HETA izražava žaljenje što prethodni saziv Vlade FBiH nije bio spreman reagovati ni na jedno od nekoliko ponuđenih rješenja koja su im predstavljena. Ipak, naveli su da je Uprava HETA posvećena nalaženju najboljeg rješenja za sve svoje klijente i vjeruje da se pitanje "BH Airlinesa" još može riješiti.

"Mi se iskreno nadamo da će nova Vlada FBiH prepoznati ozbiljnost situacije, kao i napore koje smo do sada uložili na pronalaženju najboljeg mogućeg rješenja za sve strane. Nadamo se da će Vlada intenzivirati svoje napore na rješavanju ovog problema", zaključio je Gram.

Amir Jažić, generalni direktor "BH Airlinesa", nije krio razočarenje što je došlo do blokade računa.

On je u izjavi za federalne medije podsjetio da je HETA, odnosno "Hypo Leasing", "BH Airlinesu" blokirao račune i 2011. godine.

"Kasnije su ad hoc odblokirani računi koji se tiču njihove banke, Hypo Alpe Adria. Prije toga su oni bili Hypo Alpe Adria Leasing i u njihovoj grupaciji su nam bili odblokirani računi i tako smo radili. Uvijek smo radili pod kontrolom njihove banke da bi se riješio problem, međutim on nije do dana današnjeg riješen. Dakle, blokira nam se sad račun na banci, gdje imamo jedini protok sredstava", kaže Jažić.

Vlada FBiH će razmatrati problem

Iz Ministarstva prometa i komunikacija FBiH  je saopšteno da su oni već pokrenuli proceduru odobravanja sredstava u skladu sa Zakonom o izvršavanju budžeta FBiH.

"Rješavanje problema u poslovanju kompanije 'BH Airlines' razmatraće se na sjednici Vlade FBiH, koja će se upoznati sa stanjem i opredijeliti o daljim koracima kada je riječ o poslovanju 'BH Airlinesa'", saopšteno je iz ovog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije