Privreda

Dug za doprinose u Srpskoj 680 miliona KM

 Dug za doprinose u Srpskoj 680 miliona KM
Dug za doprinose u Srpskoj 680 miliona KM

BANJALUKA - Direktor Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da je ukupan dug za doprinose u Srpskoj 680 miliona KM.

"Poreska uprava svakodnevno radi na naplati prihoda, a naš prioritet je naplata doprinosa. Sa postojećim kapacitetima, koji su maksimalno angažovani, ne možemo podići na viši nivo aktivnosti u naplati doprinosa", rekla je Vidovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da je prema svim poreskim dužnicima koji nisu izmirili poreze i doprinose na plate preduzeta prinudna naplata, osim zdravstvenih ustanova.

"U ovoj godini pokrenuto je 24.500 postupaka prinudne naplate, a od toga smo naplatili 55,9 miliona KM, odnosno 13 odsto. Zdravstvene ustanove obaveze sada izmiruju redovno, dok su ostale one iz ranijeg perioda u iznosu 100 miliona KM", dodala je Vidovićeva i napomenula da je opravdana odgoda naplate zdravstvenim ustanovama do kraja ove godine.

Ona je navela da Poreska uprava Republike Srpske na svom sajtu ima spisak svih dužnika.

"Poreska uprava objaviće danas na svom sajtu spisak svih poreskih obveznika koji nisu izmirili poreze i doprinose na plate. Sindikat je tražio da bude objavljena i lista poreskih obveznika koji ne isplaćuju neto plate, što je nemoguće, jer za takvu informaciju mora da postoji razrađen sistem", kaže Vidovićeva.

Ona je ocijenila da poreski sistem u Srpskoj bolje funkcioniše nego u zemljama u okruženju.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić naglasio je da poslodavci, zaključno sa krajem juna, ovom fondu duguju 384 miliona KM.

"Ovaj dug je nastao u protekle 22 godine, ali je radom Poreske uprave nivo potraživanja smanjen za 20 miliona KM", rekao je Milić i podsjetio da je u aprilu Fond PIO imao suficit od 16 miliona KM.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Darko Tomaš podsjetio je da ovaj fond ne plaća plate zdravstvenim radnicima, nego liječenje za svoje osiguranike.

"Situacija je takva da ima povećan broj zaposlenih u većini zdravstvenih ustanova. Vlada Srpske odredila je da prioritet u zdravstvenim ustanovama mora da bude isplata poreza i doprinosa", rekao je Tomaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije