Privreda

Dug za poreze i doprinose 680 miliona

Dug za poreze i doprinose 680 miliona
Dug za poreze i doprinose 680 miliona

BANJALUKA - Dug za doprinose i porez na lična primanja u RS dostigao je vrtoglavih 680 miliona KM, a najveći dužnik je trebinjski "Novoteks" u stečaju, sa oko 45,5 miliona "teškim" neizmirenim obavezama, pokazali su podaci Poreske uprave RS, objavljeni u petak na zahtjev Saveza sindikata.

Kada su neizmirene obaveze u pitanju, na spisku Poreske uprave, zaključno sa 30. junom, našlo se 19.641 preduzeće, a iza "Novoteksa" slijede zvornički "Birač" u stečaju, čiji je dug oko 27,8 miliona maraka, te banjalučki Klinički centar sa dugom od oko 25 miliona KM.

Četvrta pozicija na neslavnoj listi, koja je objavljena na sajtu Poreske uprave, pripala je Kliničkom centru Istočno Sarajevo zbog duga "teškog" blizu 23 miliona KM, a zatim "Željeznice RS", koje duguju oko 20 miliona.

Slijede preduzeća "Proleks", prehrambena industrija "Sava" Bijeljina, DI "Vrbas", "Swisslion industrija alata", te "Famos" fabrika Koran, a svi oni pojedinačno imaju dug manji od deset miliona KM.

Objavljivanjem ovog spiska Poreska uprava RS je ispunila dio zahtjeva Saveza sindikata RS, koji je zatražio da bude objavljena "lista srama", na kojoj će se naći oni poslodavci koji, pored doprinosa, ne isplaćuju ni zarađene plate. Kada je riječ o poslodavcima koji ne isplaćuju plate, taj dio je, čini se, još na dugom štapu.

"Sindikat je tražio da bude objavljena i lista poreskih obveznika koji ne isplaćuju neto plate, što je nemoguće jer za takvu informaciju mora da postoji razrađen sistem", kazala je Zora Vidović, direktorica Poreske uprave RS.

Ona je naglasila da Poreska uprava RS svakodnevno radi na naplati prihoda.

"Naš prioritet je naplata doprinosa. Sa postojećim kapacitetima, koji su maksimalno angažovani, ne možemo podići na viši nivo aktivnosti u naplati doprinosa", rekla je Vidovićeva, uz ocjenu da poreski sistem u RS bolje funkcioniše nego u zemljama u okruženju.

Ujedno je naglasila da je, prema svim poreskim dužnicima koji nisu izmirili poreze i doprinose na plate, preduzeta prinudna naplata, osim zdravstvenih ustanova.

"U ovoj godini pokrenuto je 24.500 postupaka prinudne naplate, a od toga smo naplatili 55,9 miliona KM, odnosno 13 odsto. Zdravstvene ustanove obaveze sada izmiruju redovno, dok su ostale one iz ranijeg perioda u iznosu od 100 miliona KM", kazala je Vidovićeva i napomenula da je opravdana odgoda naplate zdravstvenim ustanovama do kraja ove godine.

Objavljivanje ovakvog spiska naljutilo je poslodavce, koji tvrde da su oni žrtve, a ipak su stavljeni na "stub srama".

"Dakle, satanizacija poslodavaca od strane Saveza sindikata RS i dalje se nastavlja. To je borba za njihove lične interese, a ne realni pogled u svijet. Tu se ne radi samo o poslodavcima koji bi željeli da plate dospjele obaveze, a nemaju odakle, već između ostalog i onim koji su izašli iz poplava i sigurno nemaju čime platiti", naveo je Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Goran Radivojac, ekonomski stručnjak iz Banjaluke, tvrdi da se radi o problemu koji tišti cijeli region, te da u svim zemljama poreske uprave pokreću slične marketinške kampanje u javnosti.

"Većina tih firmi bi svoje obaveze platila da može. Vjerovatno je problem u tome što većina ne može da plati i tako možemo objavljivati spiskove koliko god hoćemo", ocijenio je Radivojac.

Prema njegovim riječima, da je Poreska uprava RS mogla, ona bi naplatila svoja potraživanja prinudnim putem.

"Nije Poreska uprava humanitarno društvo. Ako neko ne plaća, onda oni blokiraju račun izvršnom ispravom i naplate, ako imaju od koga", navodi on, podsjećajući da se u većini slučajeva radi o firmama s dugovanjima koje su u blokadi ili stečaju.

Radivojac je ocijenio da bi pozitivna mjera objave spiskova mogla eventualno biti u tome da služi kao opomena za sve one firme koje bi ubuduće krenule da izbjegavaju plaćanje obaveza jer bi znale da bi se same suočile s mogućnošću da završe na ovakvim spiskovima.

Mladen Milić, direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS, potvrdio je da poslodavci, zaključno s krajem juna, ovom fondu duguju 384 miliona KM.

"Ovaj dug je nastao u protekle 22 godine, ali je radom Poreske uprave nivo potraživanja smanjen za 20 miliona KM", rekao je Milić.

Darko Tomaš, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS, podsjetio je da ovaj fond ne finansira plate zdravstvenim radnicima, nego liječenje za osiguranike, ali je i dodao da postoji povećan broj zaposlenih u većini zdravstvenih ustanova, te da je Vlada RS odredila da prioritet u zdravstvenim ustanovama mora da bude isplata poreza i doprinosa.

Firme sa najvećim dugom za doprinose i poreze na lična primanja

AD "Novoteks" u stečaju                                                    45,5 miliona

"Birač" a.d. Zvornik u stečaju                                             27,8 miliona

Klinički centar Banjaluka                                                   25 miliona

Klinički centar Istočno Sarajevo                                         22,9 miliona

"Željeznice RS" Doboj                                                       20 miliona

"Proleks" AD u stečaju                                                      9,9 miliona

"Sava" prehrambena industrija Bijeljina, u stečaju                9,8 miliona

DI "Vrbas" u stečaju                                                          9,1 milion

"Svisslion industrija alata"                                                  8,76 miliona

AD "Famos" fabrika Koran u stečaju                                   8,43 miliona

(Napomena: Stanje 30. juna. Iznosi su u KM)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije