Privreda

Duvanu u BiH dati tretman industrijske biljke

Duvanu u BiH dati tretman industrijske biljke
Duvanu u BiH dati tretman industrijske biljke

BIJELJINA - Bijeljinsko preduzeće "Duvan" otkupilo je 240 tona duvana od 53 kooperanta, rekao je Srni direktor ovog preduzeća Svetozar Mihajlović.

Prosječna otkupna cijena je 3,70 KM, od kojih 53 feninga daje resorno ministarstvo, a 15 feninga Agrarni fond grada Bijeljina.

"Ukoliko, neko od proizvođača ima prinos 1.800 kilograma po hektaru, od preduzeća 'Duvan' dobija podsticaj od još 30 feninga po kilogramu osušenog duvana", rekao je Mihajlović.

On je napomenio da je ovo nedovoljno da podstakne uzgajivače duvana, pa se zbog manjka sirovine u ozbiljnom problemu nalaze i prerađivači.

"Profitiraju još samo nakupci i šverceri koji rezani duvan na malo krčme bez akcizne markice", upozorava Mihajlović.

On smatra da je nedopustivo što duvan u BiH nema tretman industrijske biljke, kao što je to slučaj u Makedoniji ili Hrvatskoj, navodeći da zbog toga izostaje ozbiljnija intervencija institucija BiH koja bi podstakla i zaštitila ovu proizvodnju.

Mihajlović napominje da se na teritoriji Republike Srpske, ali i Federacije BiH, iz godine u godinu bilježi drastičan pad proizvodnje duvana zbog nedovoljnih podsticaja, "crnog tržišta", a time i niske otkupne cijene.

Planirani ovogodišnji rod duvana u Semberiji od 365 tona podbacio je za oko 125 tona.

Preduzeće "Duvan" jedino se u Semberiji bavi organizovanim otkupom duvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije