Privreda

Džaferović se neće kandidovati za direktora Razvojne banke FBiH

Džaferović se neće kandidovati za direktora Razvojne banke FBiH
Džaferović se neće kandidovati za direktora Razvojne banke FBiH

SARAJEVO - Skupština Razvojne banke FBiH, koju čine članovi Vlade FBiH, danas je opozvala Nadzorni odbor ove institucije sa Petrom Jurčićem na čelu, jer nije radio i funkcionisao posljednjih godinu i po dana.

Rekao je ovo Ramiz Džaferović, direktor Razvojne banke FBiH, te dodao da se on danas oprostio od ovog saziva Skupštine Razvojne banke, s obzirom na to da se nema namjeru kandidovati za mjesto direktora nakon što, po imenovanju novog NO, bude raspisan konkurs za novu upravu i odbor za reviziju.

Džaferović očekuje da bi i novi NO mogao biti izabran za mjesec dana.

Iz Vlade FBiH je nakon sjednice Skupštine razvojne banke saopšteno da su verificirani izvještaj o radu banke za 2012. godinu, plan i program rada za 2013. godinu te usvojeni Plan rada za 2013. godinu i Plan poslovanja za 2014.

"Zaduženo je Ministarstvo finansija FBiH da odmah raspiše konkurs za izbor novog NO, provede konkursnu proceduru i Skupštini dostavi prijedlog novih članova NO", saopšteno je iz Vlade.

Opozvani NO, uz Jurčića, čine članovi Senad Softić, Samir Ćatović, Ružica Ćurković, Ivica Musić, Dženan Đonlagić i Aid Berbić.

U nekim medijima je objavljena informacija da je Džaferoviću nedavno ukazano da će biti uklonjen. On je kazao da nije bilo govora o njegovoj smjeni, ali je ovo izborna godina za neke organe banke, upravi je istekao mandat prije godinu i po dana pa bi stoga morali biti raspisani konkursi za novu upravu i odbor za reviziju.

Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer FBiH i ministar poljoprivrede, ustvrdio je danas da je Džaferović mogao i ranije biti smijenjen da je to bio krajnji cilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije