Privreda

EBRD do sada investirala u BiH 1,4 milijarde evra

EBRD do sada investirala u BiH 1,4 milijarde evra
EBRD do sada investirala u BiH 1,4 milijarde evra

BANJALUKA - Direktor za BiH u Upravnom odboru Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Kurt Bajer rekao je da je ova banka u BiH do sada investirala 1,4 milijarde evra u različite projekte, čija je ukupna vrijednost oko tri milijarde evra.

Bajer je naveo da je EBRD u posljednje tri godine u prosjeku investirala oko 100 miliona evra na godišnjem nivou, ali da bi moglo da bude investirano i više, između 150 i 200 miliona evra.

"U suštini, od vlasti u BiH zavisi kako da budu pokrenuta ta sredstva", istakao je Bajer u Banjaluci novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je podsjetio da je BiH postala član ove banke 1996. godine i da su glavni projekti vezani za putnu infrastrukturu, ali da postoje i potencijali u proizvodnji, energetskoj efikasnosti, kao i u finansijskom sektoru.

Bajer je rekao da bi dobijanje statusa kandidata za EU unaprijedilo situaciju u BiH, jer bi to bio pozitivan signal stranim investitorima da investiraju, jer je BiH na sigurnom putu ka evropskim integracijama.

On je naglasio da je saradnja EBRD-a i BiH do sada bila veoma dobra, da bi se moglo raditi više na pokretanju sredstava, kao i to da bi EBRD mogao imati značajnu ulogu i u davanju određenih savjeta.

Bajer je ocijenio da se projekti u Srpskoj, u koje EBRD investira, realizuju veoma dobro, te izrazio nadu da će tako ostati i u budućnosti.

Spremnost za prvu fazu izgradnje puta Banjaluka-Doboj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da kod EBRD postoji potpuna spremnost da se u ovoj godini implementira prva faza izgradnje dionice autoputa Banjaluka-Doboj, do Prnjavora, kako je predviđeno nedavno potpisanim ugovorom.

Dodik je nakon sastanka sa direktorom za BiH u Upravnom odboru Evropske banke za obnovu i razvoj Kurtom Bajerom podsjetio da je EBRD do sada podržala projekte u Srpskoj sa 656 miliona KM, prije svega u infrastrukturi.

On je izrazio zadovoljstvo opredjeljenjem banke da u značajnijem obimu podrži ulaganje u privatni sektor u Republici Srpskoj, naglasivši da je sa predstavnicima EBRD razgovarano i o načinu podrške malim i srednjim preduzećima.

"Uvjeren sam da kod banke postoji interes da u saradnji sa Investiciono-razvojnom bankom kreira i implementira kreditnu liniju za podršku malim i srednjim preduzećima", rekao je Dodik. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije