Privreda

ERS dobio presudu od oko sedam miliona maraka

ERS dobio presudu od oko sedam miliona maraka
ERS dobio presudu od oko sedam miliona maraka

TREBINJE- Viši privredni sud u Banjaluci donio je presudu po kojoj je Hipo Alpe Adria banka Banjaluka obavezna da "Elektroprivredi Republike Srpske" /ERS/ isplati 7.063.647 KM na ime sticanja neosnovanog bogaćenja, računajući zakonske kamate i troškove spora, saopšteno je danas iz ERS-a.

 U saopštenju dostavljenom Srni pojašnjava se da je ERS 3. septembra 2002. godine podnijela tužbu protiv tadašnje Kristal banke, današnjeg pravnog sljedbenika Hipo Alpe Adria banke, jer je samovoljno i neosnovano skinula i zadržala sredstva sa računa ERS-a po osnovu ugovora o dugoročnom i kratkoročnom kreditu koji je sa bankom zaključio Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ "Gacko".

Vrijednost spora bila je 3.500.000 KM.

U ERS-u navode da kreditna sredstva u cijelosti nisu bila doznačena na račun RiTE "Gacko", koje je bilo kreditno zaduženo, već je banka neosnovano izvršila uplatu tih sredstava trećem licu.

"Nakon toga je banka sa računa ERS-a izvršila naplatu tih kredita iako ovo preduzeće ni po jednom od njih nije bila garant", kažu u ERS-u.

U ovom preduzeću napominju da je nakon više od 10 održanih ročišta i dostavljenog finansijskog vještačenja, Okružni privredni sud Banjaluka 28. februara 2013. godine donio prvostepenu presudu kojom je obavezao tuženu Hipo Alpe Adria banku da ERS-u isplati dug od 3.499.182 KM sa zakonskom zateznom kamatom od 3. septembra 2002. godine, kao i troškove parničnog postupka u iznosu 65.282 KM. 

"Nakon uložene žalbe tužene Hipo Alpe Adria banke AD Banjaluka i dostavljenog odgovora ERS-a na tu žalbu 25. novembra 2014. godine Viši privredni sud u Banjaluci je donio presudu kojom se žalba tužene odbija i potvrđuje prvostepena presuda Okružnog privrednog suda Banjaluka od 28. februara 2013. godine", navode u ERS-u. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije