Privreda

EU: Epl nezakonito uzimao državnu pomoć od Irske

EU: Epl nezakonito uzimao državnu pomoć od Irske
EU: Epl nezakonito uzimao državnu pomoć od Irske

LONDON - Evropska unija bi uskoro mogla da optuži američkog tehnološkog giganta Epla (Apple) za višedecenijsko uzimanje nezakonite državne pomoći od Irske, piše danas britanski list "Fajnenšel tajms".

U istrazi koju je Evropska komisija pokrenula protiv kompanije Epl, koja poslujući u Irskoj uživa porez manji od dva odsto, otkriveno je da je Epl uzimao nezakonitu državnu pomoć od te države, navodi britanski list.

Irsko ministarstvo finansija potvrdilo je da će Evropska komisija danas objaviti rezultate istrage, ali je naglasilo da "Komisija još uvijek nije odlučila da li će raspravljati o pitanju državne pomoći".

"Irska je uvjerena da nije bilo kršenja propisa o državnoj pomoći u ovom slučaju i već je uputila zvanični odgovor Komisiji, u kom nastoji da otkloni zabrinutost i još neke nejasnosće", navodi se u saopštenju ministarstva.

Evropska unija je u junu ove godine pokrenula istragu povodom povlašćenih poreskih aranžmana o kojima su Epl, Starbaks i Fijat pregovarali sa tri članice Unije.

Pomenutom istragom Komisija želi da utvrdi da li aranžmani koje nude Irska, Holandija i Luksemburg omogućavaju određenim kompanijama nepravednu prednost u odnosu na druge i nezakonitu državnu pomoć.

Irska je omiljena destinacija u Evropi za većinu kompanija poput Amazona, Fejsbuka, Pej pala i Tvitera, jer ima korporativni porez od samo 12,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije