Privreda

Ekonomičnije poslovanje sa inostranstvom

Ekonomičnije poslovanje sa inostranstvom
Ekonomičnije poslovanje sa inostranstvom

SARAJEVO - Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH donijela je izmjene i dopune Uputstva o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi kojim je proširena lista robe i omogućeno efikasnije i ekonomičnije poslovanje privrednika sa inostranstvom.

Iako nisu uvršteni svi prijedlozi poslovne zajednice koje je Spoljnotrgovinska komora /STK/ BiH uputila UIO BiH, Uputstvo o izmjenama i dopunama Uputstva o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi predstavlja napredak u proširivanju liste proizvoda, saopšteno je iz STK BiH.

Izmjenu Uputstva, koje je stupilo na snagu 28. januara, inicirala je STK BiH nakon što je zaprimila veliki broj primjedaba poslovnih subjekata iz BiH u vezi sa smanjenjem broja proizvoda za koje se može koristiti pojednostavljeni postupak.

STK je pokrenula aktivnosti i 28. februara u UIO BiH je održan sastanak na kojem je zaključeno da će Komora u roku od 15 dana dostaviti Upravi prijedloge robe koja bi mogla biti dodatno uvršetne u Uputstvo, navodi se u saopštenju.

Komora je 3. marta uputila UIO BiH na razmatranje prijedlog liste robe koja bi trebalo da bude uvrštena u dopunjeni tekst Uputstva, a neki od predloženih proizvoda su proizvodi građevinske industrije /cement, cigla, armatura u vezovima, armaturna mreža, građa, stiropor, prirodni pečeni gips, pečeni građevinski gips, gipsani malter/.

Među predloženijm proizvodima su i betonski čelik i prerađevine - proizvodi od toplo valjane žice, drvena građa /bukva, hrast, jasen, grab, bagrem/, drveni proizvodi, daska, elementi, kolje, parket /podovi/, dijelovi za vrata i prozore, drveni briketi i masivne ploče i drugo.

Izmjenom Uputstva produženo je važenje trenutnih odobrenja do 31. jula

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije