Ekonomski analitičari: Precizirati zaduženje za razvoj i potrošnju

Predrag Klincov - 05.05.2012 12:30
Ekonomski analitičari: Precizirati zaduženje za razvoj i potrošnju

BANJALUKA - Ekonomski analitičari ocijenili su pozitivnim odluku Vlade RS da usvajanjem Prijedloga politike zaduženja RS regulatorno "utegne" tu oblast, pozivajući nadležne da preciznije utvrde koliki će nivo budućih zaduženja biti usmjeren za pojedinačne prioritetne namjene.

Usvojeni dokument predviđa osam prioriteta u budućem zaduživanju RS - sektor malih i srednjih preduzeća, javna preduzeća i kreditno sposobne opštine, infrastruktura, zbrinjavanje porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i izbjeglica, redefinisanje postojećeg duga, oblast prosvjete i kulture, zatim zdravstvo, te finansiranja budžetskog deficita.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT, kaže da bi politika zaduženja, pored taksativno nabrojanih prioriteta, trebalo preciznije da propiše koliko će novog duga, primjera radi, otići na sektor malih i srednjih preduzeća, a koliko na finansiranje budžetskog deficita.

"Vlasti su u proteklom periodu često deklarativno navodile prioritete, što je davalo prostora za različita tumačenja i naknadne poteze. Daleko bolje bi bilo da se tačno ili barem okvirno utvrdi koliko će se RS zaduživati za razvojne projekte, a koliko za druge potrebe", istakao je Grabovac.

Vlada RS će Narodnoj skupštini istovremeno sa Prijedlogom politike zaduživanja RS dostaviti i Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama RS koji visinu javnog duga RS ograničava na 55 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno 60 odsto uključujući preuzete obaveze javnih preduzeća.

Grabovac kaže da trenutna visina javnog duga RS od 48 odsto sama po sebi ne predstavlja problem, jer ne spadamo u red visokozaduženih zemalja. Za njega su veći problemi ekonomska stagnacija, pad industrijske proizvodnje, negativna kretanja na tržištu rada i trend sve većeg broja zatvaranja firmi, što otvara pitanje od čega će RS vraćati dugove.

On to ilustruje podatkom da javni dug Njemačke premašuje 80 odsto BDP-a, što je više od limita od 60 odsto propisanog Mastriškim sporazumom, ali to zvaničnom Berlinu uopšte ne stvara poteškoće zbog snažne izvozno orijentisane industrije i rekordno povoljnih prilika u pogledu zapošljavanja.

On ukazuje da je, pak, u strukturi BDP-a RS nisko učešće sektora koji stvaraju novu vrijednost, a visoko učešće javne potrošnje.

"U budućoj politici zaduživanja treba voditi računa da nam se ne ponovi situacija kao sa zaduženjem kod Međunarodnog monetarnog fonda, koje je nazigled povoljno zbog niske kamatne stope, ali ne i sa strane ročnosti, pa je Vlada već za dvije godine od podizanja kredita zaključila da ga neće moći normalno otplatiti i traži refinansiranje", naglašava Grabovac.

Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, smatra pozitivnim što Vlada RS kroz pravnu normu pokušava da reguliše način, prioritete i ciljeve samog zaduživanja.

"Zaduživanje kao model finansiranja bi bilo pogrešno apriori izbaciti, ali bi, sa druge strane, pogrešno bilo i sve potrebe finansirati zaduživanjem. Ne postoji zlatno pravilo koliko bi bilo optimalno zaduženje, ali je svakako potrebno postaviti određeni okvir na bazi kojih se mogu pribavljati sredstva za određene projekte. Najvažnije je da zaduživanje donese konkretne rezultate, a ne da je posljedica nastavka stare matrice i odraz 'balkanskog' mentaliteta sklonog zaduživanju", kazao je Radivojac.

Visina javnog duga u odnosu na BDP (%)

 • Grčka          165,3
 • Italija           120,1
 • Francuska    85,8
 • Njemačka     81,2
 • R. Srpska    48,0
 • Srbija           46,4
 • Crna Gora    46,0
 • Hrvatska      43,9
 • Rumunija     33,3
 • Makedonija  28,0
 • Bugarska     16,3
 • Estonija       6,0 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Vrijeme pogoduje zametanju jabuke

  03.05.2015 10:36 - Srna

  NOVI GRAD - Viši stručni saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mirko Jokić rekao je Srni da vremenski uslovi pogoduju zametanju jabuke i da je većina voćnih vrsta u fazi precvjetavanja.

 • Potpisani ugovori sa 60 odsto potrošača

  02.05.2015 15:01 - Srna

  BANJALUKA - Preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka do sada je potpisalo ugovore o snabdijevanju električnom energijom sa oko 60 odsto potrošača sa svog distributivnog područja koje pokriva 21 lokalnu zajednicu.

 • Sjetva kukuruza u optimalnom roku

  02.05.2015 09:34 - Srna

  NOVI GRAD - Na području prijedorske regije oko 90 odsto kukuruza zasijano je u optimalnom roku, do kraja aprila, rekao je Danijel Egić, saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

 • Zasijana ogledna parcela sa 60 hibrida kukuruza

  01.05.2015 14:44 - Srna

  NOVI GRAD - U Donjim Rakanima kod Novog Grada, na imanju Svetozara Japundže, danas je zasijana ogledna parcela sa 60 hibrida kukuruza.

 • U Milanu otvorena Svjetska izložba EXPO 2015.

  01.05.2015 13:14 - Agencije

  MILANO - U Milanu je danas otvorena Svjetska izložba EXPO 2015, koja će trajati do 31. oktobra, sa temom "Nahranimo planetu, energija za život".

 • Dodik: Struja u Srpskoj i poslije poskupljenja najniža u okruženju

  01.05.2015 13:05 - Srna

  GRADIŠKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će cijena struje u Srpskoj i nakon povećanja biti najniža u okruženju.

 • Sindikalci ne pristaju na donošenje novog zakona o radu

  01.05.2015 12:12 - Srna

  BANJALUKA - Učesnici mirne protestne šetnje, u organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske, poručili su danas u Banjaluci u ime 120.000 članova sindikata da ne pristaju na donošenje novog zakona o radu i smanjenje stečenih prava radnika.

 • Srećni kada radni dan završe bez povreda

  01.05.2015 11:21 - AA

  SARAJEVO - Radnici koji obavljaju poslove na nekoliko stotina metara visine izazivaju strah i bude poštivanje mnogih ljudi koji ih posmatraju sa ulica.

 • U Banjaluci mirna protestna šetnja radnika

  01.05.2015 10:34 - Srna

  BANJALUKA - U Banjaluci je danas, u organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske, počela mirna protestna šetnja članova sindikata sa porukom "ne" novom zakonu o radu i urušavanju stečenih radničkih prava.

 • Prvomajski proglas: Kriza rada i morala

  30.04.2015 14:17 - Srna

  PODGORICA - U Crnoj Gori se i ove godine Međunarodni praznik rada obilježava u sjenci ekonomske krize zbog izuzetno teškog materijalno-socijalnog položaja zaposlenih i građana, saopštio je Savez sindikata Crne Gore u Prvomajskom proglasu.

 • »Aluminij« grca u dugovima

  30.04.2015 14:11 - Srna

  MOSTAR - Kompanija "Aluminij" iz Mostara na kraju prošle godine imala je dug od 213,8 miliona KM, što uključuje oko 120,8 miliona KM duga prema "Elektroprivredi" HZHB i 67,3 miliona KM duga prema kreditnim institucijama, navodi se u izvještaju o analizi poslovanja koji je ova kompanija naručila od revizorske kuće "KPMG".

 • MMF ne traži ukidanje rada na neodređeno

  30.04.2015 14:01 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić izjavio je da MMF ne traži da se novim zakonom o radu ukinu radni odnos na neodređeno vrijeme i kolektivno pregovaranje, ali da se mora znati u kojim pregovorima sindikat može učestvovati.

 • Vlada RS za efikasno provođenje reformi

  30.04.2015 12:53 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, tokom sastanka sa šefom Misije MMF-a u BiH Ronom van Rodenom, istakla je opredjeljenje Vlade za efikasno provođenje reformi definisanih Ekonomskom politikom, podsjetivši da su u skladu s tim ciljevima dva seta reformskih zakona već upućena u parlamentarnu proceduru.

 • Savanović: Novi Zakon o radu do kraja godine

  30.04.2015 12:02 - Srna

  BANJALUKA - Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Milenko Savanović smatra da će novi Zakon o radu u RS biti usvojen do kraja godine.

 • Stopa nezaposlenih na stabilnih 6,4 odsto

  30.04.2015 11:41 - Srna

  BERLIN - U Njemačkoj je stopa nezaposlenosti ostala stabilna u aprilu na 6,4 odsto, što je najniža stopa od ponovnog ujedinjena Njemačke 1990. godine, pokazali su danas objavljeni podaci njemačke kancelarije za statistiku.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.