Privreda

Ekspanzija latinoameričkih država duž Pacifika

Ekspanzija latinoameričkih država duž Pacifika
Ekspanzija latinoameričkih država duž Pacifika

NJUJORK - Kraj desetogodišnjeg buma podstaknutog jeftinim novcem i visokim cijenama sirovina duboko je podjelio države Latinske Amerike, na one sa ubrzanim rastom duž obala Pacifika i na one sa sporijim privrednim rastom uz obale Atlanskog okeana, piše danas njujorška agencija Blumberg.

Venecuela, Brazil i Argentina, koji učestvuju sa 98 odsto u cjelokupnoj privrednoj aktivnosti država članica trgovinskog bloka Merkosur, ove godine će ostvariti prosječan rast od 0,6 odsto, prema najnovijim prognozama iz izvještaja Međunarodnog monetarnog fonda pod nazivom "Perspektive svjetske ekonomije".

Sa druge strane, Čile, Peru, Kolumbija i Meksiko, koji su 2011. formirali trgovinsku grupu "Pacifička alijansa", ove godine će ostvariti rast od 4,2 odsto, prenosi Blumberg.

Nastala podjela, međutim, ima male veze s tim što su zapadne države Latinske Amerike izložene dinamičnom rastu Azije i Kine, ili s tim što su istočne latinoameričke zemlje izložene Evropi, koja se i dalje oporavlja od krize.

"Zemlje koje su u boljem stanju su otvorile svoje privrede, usvojile mjere koje su prijateljski nastrojene prema tržištu i generišu veću produktivnost", izjavio je Ramon Arakena, glavni ekonomista Instituta za međunarodne finansije (IIF), i dodao da Latinska Amerika više nije jedan jedinstven blok sa sinhronizovanim poslovnim ciklusom.

Prema aprilskom izvještaju američke banke "Goldman Saks", države duž obale Atlantika su dok su štedele trošile više (na subvencije i sistem socijalne zaštite) i investirale manje. Samo u Brazilu, aktuelna potrošnja je dvostruko veća u odnosu na latinoamerički prosjek, a domaća štednja iznosi 16,4 odsto BDP-a, u poređenju sa 20,8 odsto kolika je u zemljama članicama "Pacifičke alijanse".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije