Privreda

Eksploatacije na čekanju

Eksploatacije na čekanju
Eksploatacije na čekanju

SREBRENICA - Šumsko gazdinstvo "Drina" i Rudnik boksita "Srebrenica" još nisu nastavili radove na eksploataciji šume i rude, zbog visokog snijega i neprohodnosti šumskih puteva koji onemogućavaju izvođenje radova u šumi i na površinskim kopovima.

Direktor "Drine" Ratko Majstorović rekao je Srni da se već pet radnih dana ne obavlja sječa šume, kao ni izvlačenje i otpremanje drvnih sortimenata, jer je nemoguće doći do šumskih odjela gdje je planirana eksploatacija šume i obavljena doznaka stabala predviđenih za ovogodišnju sječu.

"Za sutra smo dogovorili da angažujemo mehanizaciju jedne privatne firme da očisti barem neke šumske puteve, da bismo mogli nastaviti šumske radove", kaže Majstorović.

Direktor srebreničkog Rudnika boksita Mladen Radić rekao je Srni da je visina snijega na površinskim kopovima 70 centimetara, i da ne očekuju da će nastaviti eksploataciju i otpremanje rude prije idućeg mjeseca, jer će, i nakon otapanja snijega, biti potrebno nekoliko dana da se saniraju prilazni putevi i kopovi urede, da bi se mogli bezbjedno nastaviti radovi na eksploataciji i izvlačenju rude iz kopova na deponiju.

Iz Opštinskog štaba Civilne zaštite Srni je rečeno da su sanirani svi kvarovi na elektro-mreži i da je normalizovano snabdijevanje električnom energijom cijele teritorije srebreničke opštine.

Očešćeni su svi lokalni putevi i radi se na čišćenju nekih krakova nekategorisanih puteva do nekoliko naseljenih udaljenih zaselaka. Juče je pročišćen put i do najudaljenije Mjesne zajednice Luka gdje je visina snijega iznosila jedan metar i bilo je nameta snijega u nekim usjecima i do dva metra visine.

Snabdijevanje vodom je uredno, a telefonske i internet veze funkcionišu bez smetnji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije