Privreda

Engdal: Soroš u Ukrajini je kao "lisac u kokošinjcu"

Engdal: Soroš u Ukrajini je kao "lisac u kokošinjcu"
Engdal: Soroš u Ukrajini je kao "lisac u kokošinjcu"

VAŠINGTON - Ugledni američki politikolog Frederik Vilijam Engdal ocijenio je da bi imenovanje američkog milijardera Džordža Soroša za novog guvernera Nacionalne banke Ukrajine ili bilo koje centralne banke u svijetu bilo kao "stavljanje starog lisca u kokošinjac".

"Time bi bio kompletiran kvartet stranih tehnokrata koji neće donijeti ništa dobro uništenoj ekonomiji Ukrajine, niti će doprinijeti miru u svijetu", istakao je Engdal u tekstu za "Nju istern autluk", povodom medijskih izvještaja da bi Soroš mogao biti novi guverner Nacionalne banke Ukrajine.

Engdal je podsjetio da se Soroš već pohvalio u intervjuu američkoj medijskoj kući "Si-En-En" da je uspostavio fondaciju u Ukrajini i prije nego što je ta zemlja "stekla nezavisnost od Rusije", te da je imala "važnu ulogu u nedavnim događajima". Intervju sa Sorošom obavljen je nakon svrgavanja sa vlasti predsjednika Viktora Janukoviča 21. februara.

Ukrajinska Vlada sada ima tri stranca na ministarskim mjestima - Litvanac Ajvaras Abromavičus u Vladi premijera Arsenija Jacenjuka je na funkciji ministar ekonomskog razvoja i trgovine, Amerikanka Natalija Jaresko je ministar finansija, a Gruzijac Aleksandar Kvitašvili ministar zdravlja.

Vijest da bi Soroš mogao da bude novi guverner Nacionalne banke Ukrajine objavio je ukrajinski televizijski kanal "112", pozivajući se na izvore iz ukrajinskog parlamenta i bliskog okruženja predsjednika Petro Porošenka.

Kao mogući kandidati za guvernera Nacionalne banke Ukrajine, pored Soroša, pominju se bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan i najmanje još jedna osoba iz američkog Ministarstva finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije