Privreda

Etinger: Evropa da obezbijedi gas Kijevu

Etinger: Evropa da obezbijedi gas Kijevu
Etinger: Evropa da obezbijedi gas Kijevu

BERLIN - Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger zalaže se da evropske države snabdijevaju Ukrajinu gasom u slučaju da Rusija obustavi svoje isporuke.

"U slučaju vanredne situacije, trebalo bi da omogućimo isporuku gasa Ukrajini iz država EU", izjavio je Etinger u intervjuu njemačkom dnevniku "Bild".

On je dodao da su skladišta za gas trenutno napunjena do pola, ali da bi do početka zime trebalo da budu puna.

Etinger kaže da ne vjeruje da ruski predsjednik Vladimir Putin želi da isporuke gasa upotrijebi kao instrument svoje politike.

Evropski komesar je precizirao da Evropska komisija priprema za predstojeći samit EU u oktobru analizu opasnosti koje gasne krize predstavljaju za države EU.

"Trenutno je šest država članica potpuno zavisno od Rusije, od kojih četiri direktno dobijaju gas, a ne preko Ukrajine", izjavio je Etinger.

Prema njegovim riječima, najveću opasnost predstavlja to što tranzit u slučaju napada ne bi više mogao biti pokrenut, prenosi AFP. 

Evropski komesar za energetiku učestvovaće danas zajedno sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton na regionalnom samitu u Minsku, kojem će prisustvovati i predsjednik Rusije Vadimir Putin i Ukrajine Petar Porošenko, kao i lideri država članica Carinske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije