Privreda

Evropsko "ne" nije uzdrmalo mljekare u RS

Evropsko "ne" nije uzdrmalo mljekare u RS
Evropsko "ne" nije uzdrmalo mljekare u RS

BANJALUKA - Iako je ranije najavljivano da će nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju domaća proizvodnja mlijeka zbog neispunjavanja evropskih izvoznih uslova doživjeti fijasko, zvanične sektorske statistike pokazuju da oblast mljekarstva RS i dalje bilježi dobre rezultate.

Proizvođači i prerađivači iz RS nisu dočekali nikakav crni scenario, čak naprotiv, uspjeli su napraviti privredni zaokret. Preorijentisali su mliječne isporuke koje su ranije bile namijenjene Hrvatskoj u Srbiju, Makedoniju i Albaniju, a proizvodnju i preradu prilagodili novim tržišnim potrebama.

Kada se statistički uporedi, trendovi u sektoru mljekarstva u RS u februaru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, odnosno period kada je RS izvozila u Hrvatsku, vidi se da je proizvodnja kravljeg mlijeka skočila za 10,6 odsto, pavlake za 25,4 odsto, dok je proizvodnja jogurta i kiselog mlijeka uvećana za 0,2 odsto.

Istina, istovremeno je proizvodnja mlijeka za piće zabilježila pad od 19,9 odsto, a kravljeg sira za 11,4 odsto, ali takav trend u ukupnoj vrijednosti nije uticao na to da proizvodnja mlijeka sumarno ostane na nivou prije ulaska Hrvatske u EU, potvrdili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, ocijenio je da je za domaće mljekare trenutno najbitnije da su zadržali raniji nivo proizvodnje, te da je prodato sve što je proizvedeno.

"Mlijeko i mliječni proizvodi iz RS su veoma traženi na stranim tržištima. Mi u periodu nakon ulaska Hrvatske u EU nismo izgubili svoju proizvodnju niti smo smanjili broj proizvođača, a kada je u pitanju proizvodnja mlijeka, možemo reći da bez većih oscilacija kotiramo u odnosu na cijeli region", rekao je on. Prema njegovim riječima, ulazak Hrvatske u EU je bio katastrofalan za tamošnje proizvođače i prerađivače mlijeka, jer su izubili proizvodnju na nivou od oko 150 miliona litara.

"Ovo jasno ukazuje da smo se mi u resoru, zajedno sa Ministarstvom, veoma ozbiljno prihvatili ovog posla, jer je činjenica da smo u Hrvatsku ranije na dnevnom nivou izvozili po 50.000 litara mlijeka i više, a prestanak izvoza nije napravio štetu", rekao je Usorac. On je najavio da je resorno ministarstvo finalizovalo sve poslove u vezi s uvozom 3.000 junica u ovoj godini, što će donijeti povećanje proizvodnje od pet odsto, a godinu dana kasnije od 15 odsto.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da se ukupna novostvorena vrijednost proizvodnje za vrijeme trajanja programa nabavke novih junica procjenjuje na oko 110 miliona KM.

"U RS trenutno ima oko 470 farmi sa značajnom mjesečnom proizvodnjom mlijeka od 3.000 do 20.000 litara. Vrijednost otkupljenog mlijeka sa farmi za potrebe mlijekoprerađivača u prošloj godini iznosila je oko 50 miliona KM. U 2013. godini otkupljeno je oko 100 miliona litara mlijeka", navode u Ministarstvu. Oni su podsjetili da je u ovoj godini budžetom predviđeno 20 miliona KM na ime premije za mlijeko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije