Privreda

FBiH se kreditno zadužuje, radni staž za 50 hiljada radnika

FBiH se kreditno zadužuje, radni staž za 50 hiljada radnika
FBiH se kreditno zadužuje, radni staž za 50 hiljada radnika

Za oko 50.000 radnika u Federaciji BiH koji su stekli uslove za odlazak u penziju, ali im poslodavac zbog krize nije mogao redovno isplaćivati radni staž, stiže povoljna vijest, piše Večernji list BiH.

Naime, Udruženje poslodavaca Federacije BiH traži od federalne Vlade da u novom Zakonu o uvezivanju radnog staža predvidi mogućnost da Federacija BiH uzme kredit pa da se po automatizmu to zaduženje prenese na privredne subjekte i institucije koje koriste sredstva, uz obavezu vratiti iznos sredstava bez kamata ili s povoljnijim kamatama u roku od 10 godina.

To kreditno zaduženje prema njihovom prijedlogu i od kojeg, kako su rekli, neće odustati podijelilo bi se ne samo preduzećima u vlasništvu FBiH nego i privatnim kompanijama koje nisu izmirile obaveze prema svojim radnicima, a koje su vezane uz dugovanja po neuplaćenom radnom stažu. Upravni odbor Udruženja poslodavaca FBiH je zaključio da se kod donošenja ovog zakona mora pokazati socijalna osjetljivost budući da se radi o zbrinjavanju radnika kojima nije uplaćivan radni staž, a u cilju održavanja socijalnog mira treba pokušati s Vladom naći zajedničko rješenje.

Prema njihovim ponuđenim zaključcima koje su uputili federalnoj Vladi, novim zakonom se mora obvezno osigurati ravnopravan tretman prema radnicima svih kompanija nezavisno o vlasničkoj strukturi. Dakle, moraju biti obuhvaćene i privatne i državne kompanije. Takođe, traže da istim zakonom moraju biti obuhvaćena sva privredna društva i institucije zbog čega se predviđa mogućnost zaduživanja FBiH ili, kako piše u službenom zaključku Udruge, uzimanje kredita pa da se onda automatski zaduženje prenese na privredne subjekte i institucije koje koriste sredstva, uz obavezu vratiti iznos sredstava bez kamata ili s povoljnijim kamatama u roku od 10 godina.

Traže mogućnost da se one kompanije koje idu u likvidaciju zaduže iz budžeta jer je, po njima, temeljni cilj zakona zbrinjavanje ljudi koji ne mogu otići u penziju zato što nemaju uplaćen radni staž. Kod čelnika Vlade Federacije BiH će insistirati da se uporedno s donošenjem ovog zakona napravi zakonski sistem odgovornosti, stečaj, kazne, jamstva za kompanije koje ne uplaćuju doprinose kako bi se spriječilo daljnje neizvršavanje obveza po osnovi doprinosa od svih kompanija u FBiH.

“Ukoliko Vlada ne usvoji primjedbu poslodavca koja se odnosi na zaduženje Federacije i automatsko zaduženje kompanija uz povoljnije uslove, poslodavci smatraju da bi ovaj zakon trebao imati pravi naziv, a to je Zakon o amnestiji za neizvršavanje obaveza po osnovi penziono-invalidskog osiguranja FBiH”, stoji u zaključku Udruženja poslodavaca FBiH, koji će u budućnosti biti smjernica za rad njihova izaslanstva pri Ekonomsko-socijalnom vijeću u kojem se nalaze i predstavnici federalne Vlade.

Oko 50.000 radnika u Federaciji BiH ima neuvezan radni staž, a prema procjenama PIO FBiH, dug za neuplaćene doprinose iznosi više od milijardu KM. Na početku mandata federalna Vlada je obećala od 2016. godine krenuti s rješavanjem ovog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije