Privreda

Fabriku duvana Banjaluka: Antonić neće GTG, očekuje pomoć Vlade

Fabriku duvana Banjaluka: Antonić neće GTG, očekuje pomoć Vlade
Fabriku duvana Banjaluka: Antonić neće GTG, očekuje pomoć Vlade

BANJALUKA - Njemačka firma "German Tobacco Group" (GTG) izrazila je interes za kupovinu posrnule Fabrike duvana Banjaluka, ali od toga, po svemu sudeći, neće biti ništa, jer njen većinski vlasnik Nebojša Antonić ima drugačije planove.

Tomas Šuman, američki investitor i suvlasnik firme GTG, izjavio je za "Nezavisne" da razmatraju dvije opcije - kupovinu 55 odsto akcija od Antonića ili manjinskog paketa od 24,9 odsto akcija Fabrike duvana.

On je kazao da za akcije u Fabrici duvana planira da ponudi cijenu od 0,0001 KM po akciji (za Antonićev paket 388 KM), navodeći da je već angažovao brokersku kuću i advokatsku kancelariju u Banjaluci preko kojih namjerava lično ili preko GTG-a realizovati transakciju putem Banjalučke berze.

"Nudimo minimalnu cijenu, jer se Fabrika nalazi pred bankrotom. Njenim preuzimanjem preuzeli bismo dosta dugova i morali bismo uraditi mnogo stvari na njenoj revitalizaciji", kazao je Šuman.

Fabriku duvana, prema njegovim riječima, planiraju prvo finansijski revitalizovati na način da uspostave "solidnu bazu kapitala i likvidnost", te kroz uvođenje njihovog međunarodnog brenda S.A.L.E, procjenjući da preduzeće sa sadašnjim brendom long nema budućnost.

Nudimo minimalnu cijenu, jer se Fabrika duvana nalazi pred bankrotom, a njenim preuzimanjem preuzeli bismo dosta dugova, kazao Tomas Šuman

Šuman je kazao da je kontaktirao i Investiciono-razvoju banku RS od koje traži podršku za projekat oživljavanja jedinog proizvođača cigareta u RS.

"Postoje dva načina da fabrika dođe do novog kapitala. Prvi je da se izdaju obveznice na Banjalučkoj berzi, a drugi je da se uzme kredit. Takođe, moguće je doći do kapitala na način da se Fabrika izmjesti iz centra Banjaluke i premjesti u industrijsku zonu, a sadašnje zemljište i zgrade prodaju. Vrijednost zemljišta i zgrada procijenjena je na 10 miliona evra. Ovi procesi se moraju pokrenuti u samoj kompaniji da bi dobila potreban kapital za otvaranje novog poglavlja u svom poslovanju", kazao je Šuman.

Antonić je potvrdio da sa Šumanom razgovara već mjesec i po dana, ali ističe da još nije dobio konkretnu ponudu o kojoj bi se mogao odrediti.

"Kada sam Šumanu rekao da dođe u Banjaluku, da obiđe fabriku, da porazgovaramo, pitao je ko će mu platiti putne troškove. Šta onda da kažem, nego da mi sve to djeluje neozbiljno", istakao je Antonić.

Upitan da li mu je ponuđeno da paket akcija proda za 388 KM, Antonić je uz osmijeh rekao da mu prodaja po toj cijeni "ne pada na pamet".

On kao jedino rješenje za podizanje proizvodnje u Fabrici duvana vidi podsticaje Vlade RS, izražavajući uvjerenje da će takav dogovor sa zvaničnicima RS postići u narednih nekoliko dana. Potvrdio je da bi to automatski značilo povlačenje tužbe Vlade RS protiv firme "Antonić Trade" i odustajanje od zahtjeva za raskid privatizacionog ugovora.

Nebojša Antonić kazao da mu ne pada na pamet da akcije proda za 388 KM

"Iz dosadašnjih razgovora s predstavnicima Vlade vidim da im je stalo da se zadrži proizvodnja cigareta u RS. Predali smo im kalukulacije koliki bi podsticaji bili potrebni u zavisnosti od nivoa proizvodnje, jer ništa ne želimo na 'lijepe oči'", kazao je Antonić, koji je na naše insistiranje precizirao da bi prosječna godišnja vrijednost podsticaja iznosila oko dva miliona KM.

On kaže da sa Vladom žele da sklope trogodišnji ugovor u kojem bi se Fabrika sa svoje strane obavezala da će godišnje otkupljivati 400 tona domaćeg duvana, što će, ukazuje, mnogo značiti uzgajivačima u Posavini.

"Rast proizvodnje cigareta otvorio bi prostor i za rast plata radnika za pet do deset odsto. Ne bih imao ništa protiv i da prihvatimo zahtjev Sindikata da se radnicima utvrdi visina otpremnine od 1.000 KM po godini staža, jer u slučaju dogovora s Vladom neće ni biti viška zaposlenih", tvrdi Antonić.**

IRB: Šuman nije konkretan

U Investiciono-razvojnoj banci RS kažu da Tomas Šuman od njih traži neku neodređenu finansijsku podršku za Fabriku duvana Banjaluka.

"Ništa konkretno nismo dobili šta oni nude i u kojem pravcu bi išla njihova saradnja s Fabrikom duvana, odnosno da li je riječ o stručnoj pomoć ili nečemu drugom, iako smo ih pozivali da dođu i razgovaraju. Oni traže da se odredimo kako ćemo ih finansirati, ali mi ne možemo to generalno reći, već sve radimo na bazi konkretnih projekata. Iako smo im to objašnjavali više puta, oni to kao da previde, i opet nas pitaju iste stvari", kazala je Dragana Tučić, izvršni direktor Sektora za prodaju u IRB-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije