Privreda

Grantovi za 61 malo i srednje preduzeće

Grantovi za 61 malo i srednje preduzeće
Grantovi za 61 malo i srednje preduzeće

SARAJEVO - U Sarajevu su danas, u okviru Programa EU za oporavak od poplava, dodijeljeni grantovi za 61 novo malo i srednje preduzeće, čime je broj podržanih preduzeća povećan na 117.

Ukupna vrijednost grantova EU za svih 117 preduzeća iznosi 2.759.442 evra.

Grantovima se pomaže malim i srednjim preduzećima da ponovo uspostave i povećaju nivo proizvodnje koja su imala prije prošlogodišnjih poplava, te da očuvaju i stvore 4.200 radnih mjesta.

Šef Odjeljenja za saradnju Delegacije EU Melvin Asin rekao je da se današnji događaj odnosi i na komponentu za ekonomsko poljoprivredni oporavak, te da je EU ponosna što je učestvovala u naporima koji su direktno i indirektno pomogli oko 500.000 ljudi u BiH.

"Ovo se odnosi na lokalne zajednice koje su bile jako ugrožene, gdje su radna mjesta ili potpuno uništena ili pod velikim rizikom da nestanu. EU je pomogla u oporavku lokalnih zajednica kroz finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Asin.

On kaže da je proces imao rigoroznu selekciju korisnika s ciljem da se pomogne proizvoćačima i preduzećima koja su poslovala prije poplava bez poreskih dugovanja i mogla su da održe svoju proizvodnju.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani pojasnila je da je riječ o drugom i završnom događaju pružanja podrške malim i srednjim preduzećima.

"Za ovaj događaj je stiglo više od 600 prijava, UNDP pruža preko Programa oporavka od poplava podršku malim i srednjim preduzećima, a podrška ovim preduzećima ima ključni značaj u naporima oporavka od poplava. Nakon poplava, oko 15.000 radnih mjesta bilo je ugroženo", navela je Viranijeva.

Direktor preduzeća "Premijer" Doboj Rankica Panić rekla je da je ova firma korisnik sredstava EU jer je pretrpjela ogromne štete.

"Prije poplava imali smo 90 radnika, a nakon poplava vlastitim sredstvima smo pokrenuli proizvodnju i zaposlili 20 radnika. Zahvaljujući sredstvima EU dobili smo opremu i zaposlili još 40 radnika, što nam je pomoglo da ne zatvorimo fabriku i radna mjesta", rekla je Panićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije