Privreda

Gavranović: Zajednički projekti su budućnost Banjaluke i Beograda

Gavranović: Zajednički projekti su budućnost Banjaluke i Beograda
Gavranović: Zajednički projekti su budućnost Banjaluke i Beograda

BEOGRAD - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović izjavio je da su zajednički projekti u turizmu i privredi budućnost Banjaluke i Beograda, čija saradnja prevazilazi interes dva grada i predstavlja opšti nacionalni interes Srbije i Republike Srpske.

Gavranović, koji je danas na ušću Save u Dunav dočekao učesnike Treće regate Banjaluka - Beograd, rekao je da ova manifestacija ima višestruk značaj, jer osim sportske i turističke, ima i ekološku, ali i političku dimenziju.

"Voda sama po sebi ima neprekidan tok, a tako su i veze između Banjaluke i Beograda, Republike Srpske i Srbije“. trajne i one ne mogu biti prekinute. Zbog toga je mnogo simbolike i u ovoj regati", rekao je Gavranović novinarima u Beogradu.

On je istakao da Beograd i Banjaluka treba da konkretizuju saradnju jer postoje velike mogućnosti za saradnju, ne samo u turizmu nego i u privredi.

"Zajednički projekti i nastup kod evropskih fondova su naša budućnost. Mislim da možemo imati snažan nastup i da je to ne samo interes gradova nego opšti nacionalni interes, da Banjaluka i Beograd moraju biti najrazvijenije destinacije i u regionu", rekao je Gavranović.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović izjavio je da Banjaluka i Beograd imaju sjajnu saradnju koja se gradi duži niz godina i napomenuo da Beograd sa Banjalukom može da napravi iskorak kada je riječ o zajedničkim nastupima prema EU i obezbjeđivanju sredstava iz evropskih fondova za zajedničke projekte.

Mladenović je najavio da će Beograd i Banjaluka pokušati da već sljedeće godine ostvare neke zajedničke projekte i istakao da saradnja ova dva grada predstavlja i saradnju od nacionalnog značaja  - za narod Srbije i Republike Srpske.

On je ocijenio da regata Banjaluka - Beograd predstavlja simboliku direktne i neraskidive veze Banjaluke i Beograda.

"Učesnici regate prešli su 505 kilometara, više dana su plovili Vrbasom i Savom i pokazali da veza Republike Srpske i Srbije, Banjaluke i Beograda jeste veza koju niko ne može da pokida. Mi samo moramo da radimo na tome da te veze budu još jače i prisnije, da gradimo te odnose da u svakom smislu, a posebno sportskom i turističkom ta saradnja bude na višem nivou", rekao je Mladenović.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin istakao je da je regata dobar podstrek za turistička zbivanja i izrazio uvjerenost da će ova manifestacija narednih godina postajati sve masovnija.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović kaže da je, prema broju dolazaka i novcu koji u Srbiji ostave građani Republike Srpske odnosno BiH, to jedno od najznačajnijih tržišta za Srbiju.

"Građani Republike Srpske, odnosno BiH prošle godine su u Srbiji potrošili 120 miliona evra. To je više od 10 odsto od ukupnog prihoda Srbije u turizmu. Smatram da taj proces treba da bude dvosmeran, a i jedni i drugi želimo da ti rezultati budu bolji", rekao je Popović.

On je najavio da će krajem oktobra u Beogradu biti održani "Dani Republike Srpske" i da će Turistička organizacija Beograda pokušati da učini što više na promociji te manifestacije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije