Privreda

Goran Vlaović: M:tel - kompanija po svjetskim mjerilima

Goran Vlaović: M:tel - kompanija po svjetskim mjerilima
Goran Vlaović: M:tel - kompanija po svjetskim mjerilima

U susret izboru ličnosti godine razgovarali smo s privrednikom godine u izboru "Nezavisnih novina" - Goranom Vlaovićem, generalnim direktorom kompanije "M:tel", jedne od najuspješnijih kompanija RS i BiH, magistrom ekonomije, koji iza sebe ima respektabilnu i bogatu karijeru.

"M:tel" danas ima skoro dva miliona korisnika i lider je u segmentu mobilne telefonije u BiH, a procvat doživljava u segmentu integrisanih usluga i mobilnog interneta.

NN: Završavate godinu u kojoj ste se pridružili kompaniji "M:tel" kao privrednik godine u izboru "Nezavisnih". Kako ocjenjujete rezultate u ovoj godini, šta je moglo biti bolje, a iz čega ste izvukli najbolje?

VLAOVIĆ: Najveća i najvažnija nagrada i potvrda našeg truda i zalaganja su desetine hiljada zadovoljnih korisnika portfolija naših usluga, koji smo nastojali da obogatimo i unaprijedimo u ovoj godini. Radili smo mnogo, podsticali kreativnost zaposlenih motivišući ih da daju maksimum, i upravo tako smo dobili odlične rezultate. Priznanje poput ovog još je jedan dokaz da su svi napori koje smo moj tim i ja uložili urodili płodom.

Tri puta više nego u prethodnoj godini investirali smo u poboljšanje kvaliteta usluga, razvoj mrežne infrastrukture i razvoj najsavremenije multimedijalne platforme koja će nam omogućiti ne samo bolje poslovne rezultate, nego i povećati percepciju naših korisnika o "M:telu" kao kompaniji koja svojim korisnicima pruža najbolji kvalitet usluge za uloženi novac.

Ove godine smo podigli ljestvicu poslovnog uspjeha, jer smo tržištu BiH predstavili LTE, mrežu nove generacije, pokrenuli smo razvoj regionalno jedinstvene muzičke aplikacije m:music, omogućili korisnicima integrisane pakete svih usluga i doživjeli rast broja korisnika u skoro svim segmentima. U nastojanju da obezbijedimo što veću sinergiju sa bh. tržištem, pokrenuli smo incijativu za održavanje sastanaka sa druga dva telekom operatora na kojima pričamo o unapređenju tržišta telekomunikacija u BiH, ali i mogućem zajedničkom nastupu na drugim tržištima. Mislim da upravo iz takvog, partnerskog odnosa telekom operatora sa dominantnom tržišnom snagom možemo izvući najbolje u BiH, a i u budućim regionalnim projektima.

NN: Sigurno je da je u ovoj godini "M:tel" doživio najznačajnije tehnološko unapređenje. Šta je konkretno urađeno u segmentu tehnološkog unapređenja kompanije?

VLAOVIĆ: Postojeća platforma ne omogućava razvoj niza servisa koji su neophodni da bi "M:tel" bio u rangu sa savremenim evropskim i svjetskim telekom operatorima. Zbog toga smo investirali u najsavremeniju IPTV platformu, koja će omogućiti da korisnicima ponudimo pravo iskustvo digitalne, full HD televizije dostupne na svim njihovim uređajima - mobilnom telefonu, tabletu, računaru i, naravno, TV-u. Konstantno smo radili na unapređenju mrežne infrastrukture, tako da smo za proteklih devet mjeseci izgradili preko 180 novih baznih stanica, a poređenja radi, u prethodnoj godini izgrađeno je 13. Mnogo truda i vremena uložili smo kako bismo prvi u BiH, ali i među prvima na regionalnom tržištu, predstavili mrežu nove generacije LTE, za čije uvođenje je "M:tel" u potpunosti spreman, i kadrovski i tehnički. Čekamo samo dozvolu regulatora. Svjetski trendovi u telekomunikacijama se mijenjaju brzo i dajemo sve od sebe da idemo u korak s njima.

NN: Nedavno ste izjavili da se kompanija u ovoj godini odrekla svih korporativnih zabava, skupih automobila, da ste racionalizovali troškove za službena putovanja, i taj novac preusmjerila u budžet za društveno odgovorne akcije. Kako ste se odlučili na taj korak?

VLAOVIĆ: Naša intencija je da "M:tel" postane kompanija za primjer u svim segmentima, pa i u društvenoj odgovornosti. Zašto da se zabavljamo na korporativnim zabavama, kad za taj novac možemo obezbijediti dušeke za Klinički centar Banjaluka? Zašto da se vozimo u skupim automobilima, kad žene Hercegovine u 21. vijeku nemaju histeroskop u trebinjskoj bolnici? Takvih primjera je mnogo svuda oko nas. Obećao sam da ćemo biti prijatelj zajednice u kojoj živimo, kako pojedinaca, tako i raznih udruženja, ali i važnih institucija našeg društva koji žive i rade u neprimjerenim uslovima. Želimo svojim primjerom da motivišemo druge da i oni slijede naš primjer. Smatram da se udruženim angažovanjem onih koji prepoznaju potrebe društva i imaju mogućnost da utiču na promjene, može relativno brzo postići vidljiv napredak. Zato nastavljamo u ovom maniru.

NN: Ostalo je malo do kraja 2013. Šta korisnici "M:tela" mogu očekivati u narednoj godini?

VLAOVIĆ: Plan za sljedeću godinu pravili smo svjesni činjenice da korisnici danas žele mnogo više od telefoniranja. Zato ćemo najviše snage uložiti u razvoj aplikativnih rješenja i novih usluga. Jedna od njih biće m:payment, usluga jedinstvena na tržištu BiH, koja će omogućiti da telefon postane platna kartica. Istakao bih da, koristeći regionalna iskustva, nastojimo da najveći broj usluga razvijemo sami, jer "M:tel" zapošljava veliki broj stručnjaka na koje sam posebno ponosan. Kao što sam već spomenuo, očekuje nas uvođenje OTT usluga - web i mobile TV. Takođe, OTT će omogućiti kreiranje sopstvene programske šeme, kao i gledanje vašeg TV sadržaja gdje god da se nalazite. Pripremamo "loyality" program za naše vjerne korisnike, kroz koji će ostvariti niz dodatnih pogodnosti. Integrisane usluge su naša odrednica u 2014. godini i očekujem da postanemo apsolutni lider u tom segmentu na tržištu BiH. Poslovnim korisnicima ćemo i dalje uticati na smanjenje troškova poslovanja, kreirajući jedinstvena poslovna rješenja za komunikaciju.

Ono što je sigurno najvažnije je širenje poslovanja na druga tržišta u Evropi. Naši korisnici u BiH, a uskoro i u dijaspori, mogu biti sigurni da ćemo im pružiti kvalitet i inovacije, jer ćemo se truditi da im ono što im je potrebno ponudimo i prije nego što na to pomisle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije