Privreda

Grabovac očekuje pozitivno poslovanje

Grabovac očekuje pozitivno poslovanje
Grabovac očekuje pozitivno poslovanje

NOVI GRAD - Generalni direktor Javnog preduzeća "Šume Srpske" Dragan Grabovac rekao je da, uprkos teškoj godini, očekuje da će ovo preduzeće imati pozitivno poslovanje u 2014. godini.

Prema njegovim riječima, vremenske neprilike i poplave u maju i avgustu pričinile su ogromnu štetu.

Grabovac kaže da su "Šume Srpske" u prvom kvartalu imale pozitvno poslovanje, drugi kvartal je bio izuzetno težak, u trećem kvartalu je popravljena proizvodnja i četvrti kvartal je dobar.

"Zaključno sa novembrom imamo uravnotežene prihode i rashode i planske zadatke i mislim da će sa 31. decembrom preduzeće izaći kao stabilan sistem sa realizovanim planom proizvodnje i izvršenim finansijskim planom", rekao je Grabovac na sastanku sa predstavnicima lokalne vlasti, direktorima šumskih gazdinstava prijedorske regije i drvoprerađivačima.

On kaže da je ovo period kada se svode računi i planiraju aktivnosti za naredni period.

"Jedna od tih aktivnosti je raspodjela šumsko-drvnih sortimenata za potrebe drvoprerađivača na prostoru Republike Srpske i preduzeće `Šume Srpske` u saradnji sa lokalnim zajednicama, šumskim gazdinstvima, prerađivačima i drugim učesnicima želi da ove godine izvrši kvalitetnu raspodjelu kako bi zadovoljili potrebe proizvođača", kaže Grabovac.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić podsjetila je da je ovo drugi sastanak na području prijedorske regije. "Pokušavamo da sa `Šumama Srpske` dogovorimo prije svega da ugovori sa drvoprerađivačima budu potpisani zaključno sa 31. decembrom kako bi oni znali sa čime raspolažu", rekla je Rajilićeva. 

Ona je navela da je na sastancima razgovarano i o inicijativi koja će biti upućena Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske da se razmotri koliki je obim finalne proizvodnje i s tim u vezi povlastice koje imaju preduzeća iz te oblasti.

Prema njenim riječima, sugerisano je da "Šume Srpske" razmotre da li je i dalje opravdana odluka ovog preduzeća da subjekti koji obavljaju eksploataciju to ne mogu obavljati u mjestu gdje su registrovani.

"Želja nam je da drvoprerađivači dobiju dovoljne količine drvnih sortimenata, pogotovo što postoji najava da će u Novom Gradu još dva prerađivača pokrenuti proizvodnju što bi moglo proizvesti poremećaj na tržištu drvnih sortimenata", navela je Rajilićeva. 

U Novom Gradu ima 25 preduzeća iz oblasti drvoprerađivačke djelatnosti, a njihove godišnje potrebe su 40.000 metara kubnih drvnih sortimenata.

Ova oblast privređivanja u Novom Gradu zapošljava više od 16 odsto zaposlene radne snage i u ukupnom prihodu učestvuje sa više od 10 odsto, a u izvozu sa 40 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije