Privreda

Gradnja TE Zenica čeka šest godina

Gradnja TE Zenica čeka šest godina
Gradnja TE Zenica čeka šest godina

ZENICA - Od početka priče o gradnji termoelektrane na gas KTG Zenica uskoro se navršava šest godina, a građevinski radovi još nisu počeli.

Problem sa grijanjem ove zime u Zenici opteretio je građane, ali i lokalne vlasti, kojima se spočitava da ne čine ništa da se stanje poboljša.

"Vlada FBiH je još u avgustu prošle godine zadužila 'Elektroprivredu BiH' da obavi pregovore sa KTG-om. Ovo je jedini projekat u Federaciji BiH koji je spreman za realizaciju. Nadam se da nećemo morati silom i vršeći pritiske na Sarajevo raditi na tome da nam se dozvoli realizacija ovog projekta", rekao je Husejin Smajlović, gradonačelnik Zenice.

Prvobitno je bilo planirano da termoelektrana - toplana u Zenici s radom počne 2012. godine, međutim rokovi su pomjerani, kao i što su mijenjani i investitori.

Prvi investitor trebalo je da bude njemački konzorcij "Ferrostaal – Christof", s kojim je godinu dana po potpisivanju ugovora zbog podizanja cijene ugovora za 30 miliona eura isti poništen. Na novom tenderu pobijedio je SEPCO III, kineska državna kompanija.

"Vidimo da smo izabrali dobrog partnera jer je premijer NR Kine Li Kećijang u decembru tokom boravka u Beogradu o projektima TETO Zenica i TE Tuzla govorio kao o prioritetima NR Kine", rekao je Kaja Imširović, sekretar Nadzornog odbora KTG Zenica.

Prema njegovim riječima, po iskustvu nekih zemalja i institucija koje maksimalno podržavaju javno-privatna partnerstva, ušli su u taj projekat s mišljenjem da će ga podržati vlasti BiH.

"Od avgusta 2014. godine se stoji u mjestu i čeka na formiranje i podršku Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH jer je jasno da se kapitalni energetski projekat ne može raditi bez podrške države", istakao je Imširović.

Ako Vlada FBiH pomogne da se usklade stavovi KTG Zenica i "Elektroprivrede BiH", očekuje se da bi gradnja termoelektrane trebalo da počne u trećem kvartalu 2015. godine, a elektrana bi bila u funkciji za 24 mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije