Privreda

Grčka platila MMF ratu od 310 miliona evra

Grčka platila MMF ratu od 310 miliona evra
Grčka platila MMF ratu od 310 miliona evra

Grčka je danas otplatila ratu od 310 miliona evra Međunarodnom nonetarnom fondu, od ukupno 1,5 milijardi evra duga koliko na naplatu dospijeva do kraja ovog mjeseca, rekao je Rojtersu izvor iz grčke vlade.

Grčka 13, 16. i 20. marta mora da otplati preostale tri tranše.

Uprkos sporazumu sa kreditorima, Grčkoj ponestaje sredstava, dobrim dijelom zbog oštrog pada prihoda od poreza, navodi britanska agencija. Finansijske potrebe Atine mjesečno iznose oko 4,5 milijardi evra, od čega 1,5 milijardi odlazi na plate u javnom sektoru i penzije.

Guverner grčke centralne banke Janis Sturnaras izjavio je da je sastanak ministara finansija 19-člane evrozone zakazan za iduću nedjelju veoma važan za finansijski ugroženu Grčku.

"Veoma je važno da predstojeći sastanak evrogrupe bude uspješan i svi radimo na tome, rekao je Sturnaras poslije sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i finansijskim zvaničnicima", prenosi agencija AP.

Grčka ovog mjeseca mora da otplati ratu duga MMF-u, koji je zajedno sa Evropskom centralnom bankom (ECB) i Evropskom komisijom, učestvovao u programu pomoći Atini vrijednom 240 milijardi evra.

Zvanična Atina je u stalnim nastojanjima da pronađe dodatna sredstva kako bi riješila problem otplate ogromnog duga.

ECB joj je juče ulila izvjesnu nadu kada je povećala obim Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA) za dodatnih 500 miliona evra, čime je grčkim bankama stavljeno na raspolaganje ukupno 68,8 milijardi evra.

Sturnaras je napomenuo da grčkim bankama ne prijeti apsolutno nikakva opasnost i da su one adekvatno kapitalizovane i dovoljno likvidne, kao i da nema strahovanja od odliva depozita.

Ipak, ECB je zadržala oštar stav prema Grčkoj, poručujući da je spremna da obnovi finansijsku liniju za grčke banke čim Atina postigne sporazum o dugu sa partnerima iz evrozone. Međutim, dok ne postigne sporazum, Grčka nema pristup preostalim sredstvima iz paketa međunarodne pomoći.

U okviru četvoromjesečnog produženja programa pomoći dogovoreno je da će Atina do aprila predstaviti budžetske mjere koje moraju odobriti kreditori i da će joj tek tada biti isplaćena posljednja tranša kredita pomoći vrijedna 7,5 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije