Privreda

Grčki Parlament usvojio jače stezanje remena

Grčki Parlament usvojio jače stezanje remena
Grčki Parlament usvojio jače stezanje remena

ATINA - Grčki Parlament usvojio je zakon u koji su ugrađene oštre mjere štednje dogovorene s kreditorima.

Predviđa smanjenje penzija, povećanje dobne granice za penzionisanje, više kazne za utaju poreza i liberalizaciju energetskog tržišta. Zakon je prošao parlamentarnu proceduru uoči prve inspekcije provedbe novog paketa financijske pomoći Grčkoj.

Rasprava o zakonu izrađenom po mjeri grčkih kreditora, koja je počela u petak, završena je u ranim jutarnjim satima u subotu. Sam zakon je rezultat maratonskih pregovora Atene i Brisela o reformama koje grčka Vlada mora provesti u zamjenu za novu pozajmicu od 86 milijardi evra.

Premijer Aleksis Cipras kritikovao je tri opozicione stranke zbog protivljenja usvajanju zakona, iako su ranije podržale novi aranžman s kreditorima.

"Nema novih mjera. Postoje oštre mjere, ali to smo već znali. Vi ste znali, kao i mi, svi smo znali, za njih od avgusta i istina je, drage moje kolege iz Nove demokratije, Potamija i Pasoka, da ste bili u potpunosti upoznati s njima kada ste s nama glasali u korist potpisivanja sporazuma s kreditorima", rekao je Cipras.

'Neoliberalni elementi'

Inspektori Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Fonda evrozone za pomoć ugroženim članicama očekuju se u Atini krajem mjeseca. Oni će procijeniti napredak koji je Vlada ostvarila u provođenju trećeg paketa spasa. Najsnažnija opoziciona stranka, Nova demokratija, upozorava da Vladine reforme i dalje nisu izbalansirane.

"Vlada, nažalost, provodi pogrešnu mješavinu mjera, ponovno se fokusirajući na povećanje poreza, umjesto smanjenja javne potrošnje", poručio je Kruiakos Micotakis, portparol Nove demokratije u Parlamentu.

Grčki ministar rada George Katrougalos priznaje da su mjere oštre, ali kaže da je ekonomski rast važan dio plana.

"Sigurno da su teške, sigurno da ovaj program čine mnogi neoliberalni elementi i upravo zbog toga ih moramo harmonizirati s mjerama za rast i razvoj te socijalno osjetljivom politikom", rekao je Katrougalos.

Prtesti u petak naveče u Ateni otkriva da to neće biti jednostavan izazov. Novi reformski zakon samo je prvi korak na putu osiguravanja dugoročne finansijske stabilnosti Grčke, a šest godina recesije i štednje nisu blagotvorno djelovale na moral nacije, koja sada mora prihvatiti još nepovoljnije promjene.

 

(N.N. Al Jazeera)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije