Privreda

Hasić: Prehrambena industrija u BiH u teškoj situaciji

Hasić: Prehrambena industrija u BiH u teškoj situaciji
Hasić: Prehrambena industrija u BiH u teškoj situaciji

SARAJEVO - Prehrambena industrija u BiH je u izuzetno teškoj situaciji i slabo je konkurentna zbog velikog uvoza proizvoda iz zemalja okruženja i nedovoljne podrške institucija BiH, smatra direktor Instituta za edukaciju Spoljnotrgovinske komore BiH Dujko Hasić.

Hasić je, u pauzi seminara o temi „Kako poslovati sa Njemačkom sa posebnim osvrtom na prehrmbenu industriju“, rekao novinarima da je cilj ovog skupa da pomogne privrednicima da se pripreme za unapređenje izvoza i povećanje konkurentske sposobnosti.

„Na ovaj način predavači iz Međunarodnog poslovnog centra iz Njemačke vrše strateške pripreme za međunarodno poslovanje u oblasti distribucije, međunarodnih poslovnih ugovora, arbitraže i za sve što je u vezi sa pripremom marketinških aktivnosti, pronalaženja trećeg tržišta i unapređenja izvoznih performansi“, rekao je Hasić.

On kaže da su uspostavljanje mehanizma koordinacije i tradicionalna trgovina neki od uslova koje je EU postavila za aplikaciju BiH.

„Naš stav je i dalje da BiH mora da ima isti tretman kao i ostale zemlje EU kada je u riječ o trgovini i trgovinskim odnosima. BiH ne može da prihvati uslove trgovinskih odnosa sa Hrvatskom po principu CEFTA sporazuma, odnosno potpune liberalizacije 15 grupa proizvoda“, rekao je Hasić.

Hasić kaže da bi, ukoliko bi se to desilo, prehrambena industrija došla u veoma teško stanje i napominje da BiH već uvozi hranu u vrijednosti većoj od 2,5 milijarde KM, a izvozi za 500 miliona KM.

On ističe da je jedan od problema gašenja domaćinstava, navodeći da je od 12.000 proizvođača mlijeka u BiH ostalo njih 5.000.

Predstavnik njemačkog Međunarodnog poslovnog servisa Hato Brener kaže da Njemačka, sa 80 miliona stanovnika, ima velike potrebe za prehrambenim proizvodima.

On ističe da Njemačka iz Evrope uvozi 30 odsto prehrambenih proizvoda i da BiH, koja je dio Evrope, može dijelom da zadovolji ove potrebe.

„Učesnicima seminara danas želim da predstavim okvirne uslove koje proizvođači u BiH moraju da ispune kako bi svoje proizvode mogli da isporučuju u Njemačku“, rekao je Brener.

On je sugerisao da bi bilo dobro kada bi se više firmi iz BiH pojavljivalo na sajmovima u Njemačkoj, gdje bi uspostavile kontakte i predstavile svoje proizvode.

Esad Musić, direktor firme „Voćar“ iz Brčkog koja izvozi prehrambene proizvode u zemlje EU, kaže da BiH ima potencijale da udovolji zahtjevima NJemačke, ali da mora ispuni postavljenje uslove kada je riječ o kvalitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije