Privreda

Hladnoća ugrožava voćnjake

Hladnoća ugrožava voćnjake
Hladnoća ugrožava voćnjake

BANJALUKA - Kiša i snijeg, koji ponegdje pada i u nižim predjelima u Republici Srpskoj (RS), ne pogoduju voćarskoj proizvodnji, ali neće dovesti do značajnijih gubitaka, smatraju u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Savjetodavci iz Resora za pružanje stručnih usluga konstatovali su da se štete od niskih temperatura mogu očekivati u jugoistočnom dijelu RS, na većim nadmorskim visinama (Han-Pijesak, Sokolac, Pale), kao i na području Mrkonjić-Grada i Kneževa.

Visina snježnog pokrivača u Han-Pijesku iznosi 60 centimetara dok je u Srebrenici od utorka ujutro palo 86,8 litara kiše po metru kvadratnom.

U ovim regionima cvjetanje voćaka još nije završeno, odnosno, stabla se nalaze u kritičnoj fazi osjetljivosti na niske temperature.

Još sutra minimalna temperatura bit će od 0 do 7, u višim predjelima -3 stepena.

Na području Teslića, Kneževa, Mrkonjić-Grada i Sarajevsko-romanijske regije konstatovane su štete nastale usljed lomljenja prirasta zbog zadržavanja snijega na granama.

Iz resornog ministarstva sugerišu proizvođačima voća da uklanjanju snijeg sa stabala, a proizvođačima povrća s plastenika.

U regionu Potkozarja, u kojem preovladava voćarska proizvodnja, jutros nisu konstatovane negativne temperature zraka.

Imajući u vidu da je u navedenom području proces cvjetanja i oplodnje završen kod svih voćnih vrsta i da su plodovi već formirani, ove temperature ne mogu prouzrokovati izmrzavanje zametnutih plodova.

Proizvođačima voća preporučuje se da tokom vikenda izvrše detaljan pregled zasada i u saradnji s lokalnim savjetodavcima provedu tretmane kondicioniranja stabala (folijarni tretmani makro i mikroelementima, fitohormonima i biostimulatorima).

Meteorolozi od subote,19.aprila, prognoziraju rast jutarnjih i dnevnih temperatura.

Protivgradna preventiva RS prati vremensku situaciju i bit će spremna za djelovanje jer od subote postoji opasnost od lokalnih nepogoda i pojave grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije