Privreda

Holanđani traže naftu u FBiH

Holanđani traže naftu u FBiH
Holanđani traže naftu u FBiH

SARAJEVO - Prve bušotine nafte i plina u FBiH očekuju se 2013. godine, a eksploatacija početkom 2015. godine nakon što holandski "Shell" utvrdi koliko i gdje ima nafte i plina u ovom entitetu.

Rekao je ovo danas Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, nakon što je Vlada FBiH na sjednici dala saglasnost za potpisivanje memoranduma o razumijevanju sa holandskom kompanijom "Shell".

"Na bazi naših podataka od 1970. do 1990. godine, koji će biti dostavljeni 'Shellu', oni će uraditi digitalni format i to će biti osnova za objavu tendera za istraživanje nafte i gasa. To bi trebalo trajati godinu dana. U drugoj godini memoranduma uradiće se evaluacija nastanka teritorija FBiH i sa 90-odstotnom tačnošću će se znati kojim količinama nafte i gasa raspolažemo i gdje. Nakon dvije godine memoranduma i dvije godine istraživanja prve eksploatacije bi mogle početi u januaru 2015. godine", istakao je Trhulj i dodao da sigurno ima nafte i plina samo treba vidjeti koliko.

Za v.d. generalnog sekretara Vlade FBiH imenovana Edita Kalajdžić

Naglasio je da ministarstvo na čijem je čelu radi i na zakonu o istraživanju i eksploataciji nafte i plina i da će, ako Paralment FBiH prihvati, "Shellu" biti ustupljen dio prava za eksploataciju.

Iz Vlade FBiH je saopšteno da je za ovaj posao potrebno dosta novca i veliko stručno iskustvo što nije moguće osigurati u BiH s obzirom na njene trenutne kapacitete.

"Uspjeli smo najveću kompaniju u svijetu za istraživanje i utvrđivanje nalazišta nafte i gasa dovesti u BiH i nakon šest mjeseci razgovora obje strane su pristale potpisati memorandum. Ovim razbijamo famu da smo zemlja u koju ne može doći nijedan ozbiljan investitor", poručio je Trhulj.

Napomenuo je da je i "Energoinvest" učestvovao u razgovorima i da ta bh. kompanija neće biti uključena u ovaj posao nego će prenijeti dokumentaciju "Shellu" jer "velike kompanije žele raditi sa državom".

Vlada FBiH danas je imenovala Editu Kalajdžić za v.d. generalnog sekretara Vlade na period od 60 dana. Ona na dužnost stupa od 17. oktobra kada dosadašnji sekretar Ismet Trumić preuzima novu dužnost. Data je saglasnost za imenovanje Ensada Karića, direktora "Autocesta FBiH", i za imenovaje tri izvršna direktora, dok je prihvaćena ostavka sekretara Ministarstva za pitanja boraca i odlučeno je o raspisivanju konkursa.

Vlada je formirala radnu grupu za analizu dokumentacije u vezi sa upisom dionica "Aluminija" Mostar kod Registra vrijednosnih papira FBiH, te odlučila vratiti 3,1 milion KM iz depozita suda u Zavidovićima u budžet FBiH koji su bili namijenjeni izmirenju potraživanja oko 170 bivših radnika "Krivaje". Ovaj novac biće iskorišten kroz budžet za iduću godinu za proizvodnju u "Krivaji".

Nakon dvije godine memoranduma i dvije godine istraživanja prve eksploatacije bi mogle početi u januaru 2015. godine, istakao Trhulj

Zaduženo je Ministarstvo pravde FBiH da utvrdi je li došlo do miješanja u pravni i državni suverenitet BiH nakon što je Hrvatska priznala presudu britanskog visokog suda u slučaju tužbe londonskog "Sinochema" protiv "Energoinvesta". Ako se utvrdi da jeste, biće zatraženo od Ministarstva vanjskih poslova BiH da uputi diplomatsku notu Hrvatskoj, dok je i Pravobranilaštvo FBiH zaduženo da se uključi u ovaj slučaj.

Spremni za EU

Odgovornost za veći dio negativnog izvještaja Evropske komisije o napretku BiH leži na onima koji godinama koče napredak države i uspostavu Vijeća ministara BiH, rekao je danas Damir Mašić, ministar obrazovanja FBiH i član Predsjedništva SDP-a.

Nakon što je premijeru FBiH Nerminu Nikšiću uručen izvještaj o napretku Mašić je izjavio da će Vlada FBiH i ministarstva učiniti sve da otklone nejasnoće i loša zakonska rješenja.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da je izvještaj Evropske komisije za BiH očekivan, imajući u vidu sve što se u BiH u proteklih godinu dana dešavalo. Halid Genjac, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH, je istakao da je u izvještaju ipak evidentiran napredak u priličnom broju oblasti, ali to nije dovoljno.

Povećan kapital Razvojne banke

Vlada FBiH juče je u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH donijela odluku o povećanju vlasničkog kapitala ove banke i udjela FBiH za 23 miliona KM.

Kako je saopšteno iz Vlade, nakon ovog povećanja visina poslovnog udjela FBiH iznosiće 153 miliona KM.

"Ovo će se povećanje izvršiti konverzijom i prenosom sredstava iz cjelokupnog dugoročnog namjenskog depozita Vlade FBiH u eurima u protuvrijednosti od 22,17 miliona KM i dijela depozita u američkim dolarima u protuvrijednosti od 825.400 KM", stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije