Privreda

Hrvatska na neslavnom vrhu po padu prihoda u poljoprivredi

Hrvatska na neslavnom vrhu po padu prihoda u poljoprivredi
Hrvatska na neslavnom vrhu po padu prihoda u poljoprivredi

ZAGREB - Realni dohodak po zaposlenom u poljoprivredi, u 28 zemalja članica Evropske unije, pao je ove godine prosječno 1,3 odsto, a Hrvatska je među četiri zemlje u kojoj je pad prihoda najviši, proizilazi iz podataka koje je objavio Eurostat.

Najveći pad po zaposlenom radniku u poljoprivredi tokom ove godine zabilježen je u Estoniji,  17,2 odsto, slijedi Francuska sa  16,4, Hrvatska sa 16,2 i Njemačka sa 10 odsto, prenio je portal Biznis.hr.

Realni dohodak po zaposlenom u poljoprivredi porastao je u 15 zemalja članica, a pad je zabilježen u 13 država. Najveći rast dohotka imala je Holandija, 14,6 odsto, slijedi Rumunija sa 11,4, zatim Španija sa 10 i Italija sa 8,9 odsto.

U razdoblju od 2005. do 2013. godine realni dohodak u poljoprivredi po radniku povećan je 29,2 odsto, a broj zaposlenih u tom sektoru opao je 20,8 odsto.  Hrvatska, Malta i Irska jedine su u tom razdoblju imale pad prihoda.

Do pada prihoda 2013. došlo je zbog većeg rasta troškova ( 0,8 odsto) od rasta cijena poljoprivrednih proizvoda (0,1 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije