Privreda

Hypo na Balkanu se prodaje kao cjelina

Hypo na Balkanu se prodaje kao cjelina
Hypo na Balkanu se prodaje kao cjelina

BANJALUKA - Njemačka Deutsche banka izabrana je za investicionu banku u ranije najavljivanom procesu reprivatizacije mreže Hypo Alpe Adria grupacije u jugoistočnoj Evropi.

"Izbor investicione banke, Deutsche Banke, nije ništa drugo do početak odavno najavljenog i očekivanog procesa reprivatizacije Hypo Alpe Adrije", saopšteno je danas iz banjalučke Hypo banke.

Sam proces će, kako navode, potrajati kroz nekoliko tromjesečja, a u okviru i od strane Evropske komisije datog petogodišnjeg roka, koji predstavlja praksu i unutar kojeg je reprivatizacija očekivana, odnosno do kraja 2014. U tom procesu će, napominju, biti ponuđeno ključno tržište Hypo banke u jugoistočnoj Evropi, kao jedna cjelina, a ne u dijelovima.

U banjalučkoj Hypo banci naglašavaju da vlasnik banke (država Austrija) na ovaj region gleda kao na centar i najvredniji dio svog poslovanja, u koji su uložena značajna sredstva.

"Sa ovog tržišta nema povlačenja, već naprotiv, na jugoistočnu Evropu se u Hypo Alpe Adria gleda kao na ključno tržište, gdje holding za cilj ima osnaživanje i povećanje tržišnog udjela, akviziciju novih klijenata, uz značajne plasmane s namjerom da Hypo ovdje i ostane", ističu u Hypo banci.

Navedeni prvi korak ka reprivatizaciji uslijedio je nakon uspješnog restrukturiranja banaka kćerki u jugoistočnoj Evropi na kojem Hypo mreža uključuje šest banaka i lizing poslovanje. Posljednju godinu grupacija je završila pozitivno, sa profitom od 69 miliona evra.

Rok za proces reprivatizacije Hypo Alpe Adria banke ističe 2014. godine

Gotvald Kranebiter, predsjednik Upravnog odbora Hypo grupacije, izjavio je medijima da je restrukturiranje banaka u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH i u Crnoj Gori gotovo zaključeno.

On kaže da se očekuje da se ostvari prihod od najmanje 1,5 milijardi evra, koliko se knjiži vrijednost, te najavio da krajnja lista interesenata treba da bude sastavljena do kraja 2012. Sada se, prema njegovim riječima, sondira tržište, a krajem 2012. trebalo bi da se zna s kim će se dalje pregovarati.

Međutim, ukazao je on, za to je potrebna "normalizacija u evrozoni".

"Planirana prodaja je bila dugo najavljivana i nije nikakvo iznenađenje", naglasio je Kranebiter, dodajući da je želja da se nađe dugoročni vlasnik, koji bi možda mogao da radi pod imenom Hypo i pokrije čitavo tržište.

Potencijalne kupce Kranebiter nije želio da navede, ali je ukazao da se radi o "tipičnim osumnjičenima" koji se mogu naći u ruskom, turskom i jugoistočno azijskom prostoru, ali i Evropi.

Poslovanje dvije Hypo banke u BiH, sa sjedištima u Banjaluci i Mostaru, odvija se kroz mrežu od preko 90 poslovnih jedinica na teritoriji cijele zemlje, sa preko 1.100 zaposlenih koji su podrška za oko 400.000 klijenata. Ove dvije banke su među liderima u sektoru i treća su po veličini bankarska grupacija u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije