Privreda

ICT konkurentnost: BiH čvrsto drži fenjer Evrope

ICT konkurentnost: BiH čvrsto drži  fenjer Evrope
ICT konkurentnost: BiH čvrsto drži fenjer Evrope

BANJALUKA - BiH je ostala prikovana za evropsko dno po konkurentnosti u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT), pokazalo je novo istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma.

BiH se u globalnom izvještaju o informacionim tehnologijama za 2010/2011. godinu nalazi na 110. mjestu među 138 rangiranih država svijeta, što je identična pozicija kao i u prošlom izvještaju.

Istraživanje je obuhvatilo tri komponente - ambijent, spremnost i korištenje informacionih i komunikacijskih tehnologija u ličnoj, poslovnoj i vladinoj upotrebi.

Sve zemlje regiona daleko su konkurentnije u ICT sektoru od BiH. Najbolje ocjene u našem okruženju dobila je Slovenija koja se nalazi na 34. mjestu u svijetu. Slijede Crna Gora koja je rangirana na 44. mjestu, Hrvatska na 54, Makedonija na 72, Albanija na 87. i Srbija na 93. poziciji.

Od evropskih zemalja najbliža nam je Jermenija, koja se nalazi na 109. mjestu, a konkurentnije od BiH u ICT-u proglašene su i mnoge egzotične karipske i afričke zemlje, poput Jamajke, Dominikanske Republike, Bocvane, Gijane, Zambije i Mozambika.

Domaći stručnjaci u ICT sektoru kažu da katastrofalna pozicija BiH u globalnim okvirima nije iznenađujuća s obzirom na to da je, kako ocjenjuju, razvoj naprednih informacionih tehnologija na začelju interesa vlasti na svim nivoima.

Sramota

Od evropskih zemalja najbliža nam je Jermenija, a konkurentnije od BiH u ICT-u proglašene su i mnoge egzotične karipske i afričke zemlje

"Pozicija BiH održava stanje u državi i na tržištu na kojem je regulatorna agencija u zadnjih sedam-osam godina donijela niz pravila, od pristupa lokalnoj petlji, interkonekcije, pružanja govornih i internet usluga, a koje su apsolutno neprimjenjive i državi ne donose nikakav benefit", ističe Bojan Vujić, direktor banjalučke firme "Teleklik".

BiH je u izvještaju najlošije ocijenjena u segmentu spremnosti vlasti da rade na razvoju ICT-a, gdje smo rangirani na samo planetarno začelje, na 137. mjesto.

Vujić kaže da vlasti u BiH ne shvataju da je informatizacija društva ekonomski pokretač koji može skratiti procedure za pokretanje biznisa, privući inostrani kapital i stvoriti dodatnu vrijednost za rast cijele ekonomije. Veću konkurentnost država u regiona Vujić obrazlaže pridržavanjem usvojenih strategija razvoja IT sektora.

Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo RS, smatra da izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma u segmentu djelovanja vlada, analizira isključivo državni nivo, odnosno rezultate Savjeta ministara BiH.

"Ako bi se analizirali rezultati ICT-a u javnom sektoru RS, zauzeli bi daleko bolju poziciju, jer su u protekle tri godine napravljeni značajni pomaci od usvajanja strategije elektronske vlade do investicija u uspostavljanje elektronskih matičnih i zemljišnih knjiga kojih u FBiH nema ni na pomolu", ističe Rajčević.

 

Komić: Banjaluka donosi budući razvoj

Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS, kaže da je Banjaluka u 2011. domaćin značajnih manifestacija u sektoru naprednih tehnologija, kao što je konferencija "Microsoft Network", te najavljeni skup o operativnom sistemu "Linuxu" u julu čiji će pokrovitelj biti internet gigant "Google".

"Sa beogradskim naučno-istraživačkim institutom 'Mihajlo Pupin' radimo na otvaranju zajedničkog istoimenog instituta i u Banjaluci u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, što će stvoriti preduslove za dalji razvoj tog sektora", kazao je Komić izražavajući očekivanje da će dijelom i zbog toga buduća globalna rangiranja biti povoljnija po BiH.

 

TABELA:

Država                       Rang                      Rast/pad

Švedska                       1                                  0

SAD                            5                                  0

Slovenija                      34                                -3

Crna Gora                    44                                -2

Hrvatska                      54                                -3

Makedonija                  72                                +1

Albanija                        87                                +8

Srbija                           93                                -9

BiH                              110                              0

Čad                              138                              -5        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije