Privreda

Idete u Grčku: Ništa politika, samo popusti

Idete u Grčku: Ništa politika, samo popusti
Idete u Grčku: Ništa politika, samo popusti

SOLUN - U Solunu su ovih dana veliki popusti. U buticima oni se kreću od 30 do 70 odsto (vjerovatno ima i većih popusta, ali je bilo prevruće za istraživačko novinarstvo po buticima). I popusti su zaista toliki. Brendirane majice se mogu kupiti i za 10 evra, bermude za 15-20, košulje takođe… Ipak, butici ne vrve od ljudi.

Ostavljam mogućnost da je na to uticala temperatura, ona se ovih dana u Solunu kreće oko 34 stepeni, a narednih dana će biti toplije.

U kafićima se kriza se ne osjeća. Cijene su na starom nivou, a čini se i broj gostiju.

Veliki broj “jeftinijih” hotela se nalazi u Monastiriou ulici, koja je godinama u nekoj vrsti rekonstrukcije. To su hoteli sa 2, 3 i 4 zvjezdice. Po upaljenim svjetlima u večernjim satima ne bi se moglo reći da su prazni, naprotiv.

U kafićima i restoranima ima dosta stranaca, konobari sa većinom gostiju komuniciraju na “grčkom engleskom”, trude se.

Međutim, ugostiteljski radnici u Solunu tvrde da broj turista opada. Pogotovo onih bogatijih. Brojke ih demantuju, barem kada je prvi dio tvrdnje u pitanju.

Prije nekoliko mjeseci je objavljeno da je u Solun u prva tri mjeseca ove godine došlo 22,3 odsto stranih turista više nego u istom periodu prošle godine. Na državnom nivou zabiljeležen je porast od 29 odsto, bilo je oko 810.000 stranih turista u prva tri mjeseca u Grčkoj.

Zvanični podaci pokazuju i da je u Solunu sve više Turaka (dolaze zbog građevina iz vremena Otomanskog carstva i rodne kuće, sada muzeja, oca Turaka – Ataturka, koji je ovdje rođen), Izraelaca, Rusa I turista iz Srbije.

 (Ekonomske vesti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije