Privreda

Integral gradi dionicu autoputa u Srbiji

Integral gradi dionicu autoputa u Srbiji
Integral gradi dionicu autoputa u Srbiji

BANJALUKA - Konzorcijum tri građevinska preduzeća iz RS i Srbije, predvođen "Integral inženjeringom" iz Laktaša, gradiće dionicu koridora 10 na jugu Srbije nakon što je pobijedio na tenderu u žestokoj konkurenciji 10 konzorcijuma i kompanija iz nekoliko evropskih i azijskih zemalja.

Konzorcijum koji čine "Integral inženjering", "Inter-kop" iz Šapca i "Prijedorputevi" iz Prijedora izabran je za najpovoljnijeg ponuđača na tenderu za izgradnju dionice Caričina dolina - tunel Manajle u blizini Vladičinog Hana u dužini od 6,75 kilometara, sa ponudom od 6,3 milijarde dinara, što iznosi oko 110 miliona KM.

Slobodan Stanković, predsjednik Uprave "Integral inženjeringa", izjavio je za "Nezavisne" da sada, nakon okončanog izbora, očekuje poziv preduzeća "Koridori Srbije" za sklapanje ugovora, kako bi u posao ušli za mjesec-dva.

"Na dionici će biti angažovano oko 250 radnika iz RS i Srbije. Radi se o vrlo zahtjevnom poslu, ali tehnička opremljenost i mehanizacija kojom raspolažemo garantuju da ćemo posao završiti u datom roku od 720 dana", istakao je Stanković.

On je ukazao da je taj posao samo jedan u nizu tendera na koji se "Integral", u saradnji sa "Prijedorputevima", prijavio u Srbiji i RS, izražavajući očekivanje da će pobijediti i na javnom konkursu za gradnju obilaznice oko Pirota i na dionici Bela Palanka - Pirot, procijenjene investicione vrijednosti od 80 miliona, odnosno 150 miliona evra. U "Integralu" takođe sa optimizmom očekuju i rezultate tendera za dionicu autoputa Prnjavor - Banjaluka.

"Tim poslovima bismo obezbijedili značajno zapošljavanja domaće radne snage, koja se, padom građevinskih operativa u Sloveniji i Hrvatskoj, vratila u RS i prijavila na Zavod za zapošljavanje. Smatramo da ćemo dobijanjem novih poslova pokrenuti građevinske aktivnosti i poboljšati socijalno-materijalno situaciju radnika u RS", rekao je Stanković.

"Integral inženjering" trenutno u kooperaciji sa makedonskim preduzećem "Granit" izvodi radove na dionici autoputa Doboj - Prnjavor, na kojima su uposleni građevinski radnici sa područja tih opština.

Stanković je naglasio da Vlada RS radi na obezbjeđenju zakonskih uslova za izdavanje garancija domaćim kompanijama, što, kako ukazuje, godinama predstavlja ključnu kočnicu građevincima za dobijanja većih poslova, u situaciji kada banke nemaju finansijsku snagu da adekvatno podrže velike projekte.

"Smatram da će 'Integral' dizanjem kapaciteta na velikim poslovima i dobijanjem referenci postati uzorna kompanija koja će moći konkurisati za poslove širom svijeta", istakao je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije