Privreda

Intenzivan razvoj rudarstva u RS

Intenzivan razvoj rudarstva u RS
Intenzivan razvoj rudarstva u RS

BANJALUKA - Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je u Srebrenici da rudarstvo i geologija na ovim prostorima imaju dugu tradiciju i daju dobru osnovu za razvoj mnogih djelatnosti i cjelokupnog društvenog i ekonomskog razvoja cijele RS.

On je, prilikom otvaranja Prvog rudarsko-geološkog foruma "Srebrenica 2015", rekao da je već više decenija na ovim prostorima prisutan intenzivan razvoj u ovim sektorima.

"Istražuju se mineralni resursi, primjenjuju se nova tehnička rješenja i pojavljuju se stručni školovani kadrovi, i vidljivo je da je RS u tom smislu mnogo napredovala", rekao je Đokić, napominjući da je to važno ne samo za RS, već i BiH i cijelu regiju. Đokić je naglasio da su aktivnosti institucija RS i investitora koji ulažu u oblast rudarstva i geologije rezultirale stopama rasta industrijske proizvodnje, koja je u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti period 2014. godine veća za 2,6 odsto. Dodao je da je u narednom periodu neophodno uraditi strategiju upravljanja mineralnim resursima RS. Forumu je prisustvovao i Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH, s kojim je Đokić nakon svečanog otvaranja obišao rudnik i flotacijsko odlagalište. Inače, domaćin ovog foruma je privredno društvo "Gross" Gradiška - Rudnik olova i cinka "Sase" Srebrenica. Đokić i Ferguson su održali i sastanak s Ćamilom Durakovićem, načelnikom opštine Srebrenica, s kojim je razgovarano o stanju u ovoj opštini, pri čemu je poseban akcenat stavljen na privredni razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije