Privreda

Intenzivirana naplata poreza na nepokretnosti

Intenzivirana naplata poreza na nepokretnosti
Intenzivirana naplata poreza na nepokretnosti

BIJELJINA - Područna jedinica Poreske uprave u Bijeljini intenzivirala je aktivnosti na prinudnoj naplati poreza na nepokretnosti i poziva poreske obveznike da izmire obaveze za 2012., 2013., te prvu polovinu 2014. godine.

Osim naplate dugovanja, intenzivno se radi i na otkrivanju onih koji uopšte nisu prijavili nepokretnosti. 

"Na području u nadležnosti Područne jedinice Poreske uprave u Bijeljini evidentirano je oko 30.000 obveznika poreza na nepokretnosti, ali je tek 70 odsto njih izmirilo obaveze", rekao je Srni direktor ove područne jedinice Dušan Vulović.

On napominje da je krajnji rok uplate za ovu fiskalnu godinu 31. decembar, te da su aktivirani svi mehanizmi naplate dugovanja, od kojih prihod ide isključivo lokalnim zajednicama.

"Postoji i veliki broj fizičkih i pravnih lica koja uopšte nisu prijavila nepokretnosti, zbog čega ćemo raditi i na otkrivanju takvih slučajeva, a protiv kojih će, po službenoj dužnosti, biti podnesene i prijave", rekao je Vulović.

On je podsjetio da su predviđene kazne u ovim slučajevima za pravna lica i do 3.000 KM, a za fizička i do 1.500 KM.

Vulović je podsjetio da sve lokalne zajednice, koje su bile pogođene poplavama i klizištima, imaju mogućnost da porez na neporektnosti otpišu građanima čija je imovina poplavljena. 

"Iako imaju zakonsko uporište za ovo, nijedna od pet opština koje pokriva naša područna jedinica, to nije učinila. Ni Bijeljina, kao ni Šamac, Ugljevik, Lopare i Pelagićevo nisu donijeli odluku o otpisu i svi ti računi su aktivni. Mi ćemo vršiti naplatu u skladu sa predviđenim procedurama, od najkrupnijih ka najnižim dužnicima, imajući ovo na umu", rekao je Vulović.

Vulović je dodao da će za dan-dva imati presjek rezultata akcije koja se u ovom mjesecu provodi u vezi sa naplatom duga po osnovu naplate poreza na nepokretnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije