Privreda

Investitori iz svijeta prvo pitaju za Inđiju

Investitori iz svijeta prvo pitaju za Inđiju
Investitori iz svijeta prvo pitaju za Inđiju

INĐIJA - Adekvatan položaj, razvijena infrastruktura, pojednostavljena administrativna procedura, ali i dobra saradnja sa opštinom učinili su da investitori koji žele da ulažu u Srbiji prvo pitaju za Inđiju.

Ključ uspjeha Inđije, za koju se kaže da je za korak bliža Evropi od ostatka zemlje je, kako kažu sagovornici Tanjuga, u reformi opštinske uprave i otvaranju potpuno komunalno opremljenih industrijskih zona u kojima je urađena kompletna infrastruktura.

Zahvaljujući stalnim reformama, poboljšanju infrastrukture, obrazovanju stanovništva i suzbijanju korupcije Inđija je prepoznatljiva kao poželjno mjesto za investiranje ne samo u Srbiji nego u čitavoj Evropi, smatra predsjednik te opštine Goran Ješić i ističe da evropske kompanije kada žele da ulažu u Srbiju prvo pitaju za Inđiju.

Napominjući da je ta opština, prema relevantnim pokazateljima, među 20 najboljih lokacija u Srbiji po kvalitetu za investiranje, on je istakao da se domaći, a naročito strani investotori, odlučuju za Inđiju jer se u njoj u kontinuitetu sprovode reforme lokalne administracije i javnih preduzeća, racionalno se troši budžet, ulaže se u obrazovanje i ostvaruje uspješna saradnja ljudskih resursa.

To su osnovni razlozi zbog kojih se investitori iz Evrope prvo raspituju za Inđiju a onda upravo nju odaberu kao lokaciju za ulaganje, bez obzira na to što znaju da će eventualno dobiti veće beneficije ili subvencije u nekim drugim gradovima i opštinama, kazao je Ješić.

Da je Inđija skrojena baš po mjeri investitora potvrduje Fešn park autlet centar na samom ulazu u grad, ali i veliki broj fabrika i firmi u sjeveroistočnoj industrijskoj zoni među kojima je i "TisenKrup Materials"’ koja u Inđiji posluje od 2009. i ima oko 50 stalno zaposlenih.

Predsjednik Upravnog odbora te firme Petar Radovanović ističe da ima više razloga zašto ih je baš Inđija privukla.

"Prvi razlog je sam položaj Inđije koja se nalazi na pola puta između dva najveća centra potrošnje čelika koji distribuiramo, Beograda i Novog Sada", rekao je Radovanović i dodao da dobra saobraćajna povezanost opštine kupcima i dobavljačima omogućava da lako stignu do firme.

Prema njegovim riječima, odluci da Inđiju odaberu kao mjesto u kojem će uložiti kapital doprinijela je i sama lokacija koju je toj firmi ponudila lokalna vlast, koja je već imala pripremljenu infrastrukturu uključujući i mogućnost povezivanja sa željezničkom mrežom.

Radovanović navodi da je za investitore velika prednost što je komunalna infrastruktura bila završena i uključena u cijenu tako da se nije prošlo mnogo vremena od donošenja odluke za investiciju do početka rada.

I dok Radovanovic ističe da su se prilikom dolaska u Srbiju premišljali koju lokaciju da odaberu, generalni direktor i jedan od pet suvlasnika privredenog društva Gas Teh Miroljub Sadžaković kaže da su posao započeli u Inđiji sticajem okolnosti jer su tu našli radionicu.

Gaz teh postoji 10 godina a bavi se proizvodnjom gasne i energetske opreme, inžinjeringom i trgovinom, a Sadžaković se slaže da geografski položaj, blizina Beograda I Novog Sada, autoputeva i aerodroma mnogo znače za privlačenje investitora.

On, međutim, podsjeća da u Inđiji postoji jezgro privatnih radnji i malih firmi, odnosno da je pedestih godina baš u toj opštini bio dobro razvijen privatni sektor.

I dok i domaći i strani investitori kao jednu od prednosti ističu i dobru saradnju sa opštinskim vlastima Ješić na pitanje da li je "inđijski model" primjenjiv i u drugim domaćim opštinama ili gradovima odgovara da je s jedne strane to moguće, ali s druge teško ostvarivo, prije svega "zato što u Srbiji imamo loš izborni zakon".

Mora se promijeniti politički sistem u Srbiji, jer je on jedna od glavnih kočnica ekonomskog razvoja zemlje, kazao je jedan od najuspješnijih gradonačelnika u protekloj deceniji i podsjetio da je od ranije zagovornik promjene aktuelnog Ustava Srbije, kako bi bili stvoreni uslovi za decentralizaciju.

Novim načinom rada i organizacijom opštinske uprave Ješić je doprinio da početkom 2008. godine magazin "Fajnenšl Tajms" dodjeli nagradu opštini Inđija i svrsta je na listu 25 najboljih evropskih destinacija za strana ulaganja.

Isti magazin je ove godine Inđiji dodijelio još jedno priznanje, ovoga puta za drugu najbolju destinaciju u Evropi prema efektivnosti troškova ulaganja.

Kada se uzme u obzir da je u inđijsku opštinu uloženo oko pola milijarde evra direktnih investicija, dobija se najveći procenat direktnih investicija po glavi stanovnika, čime je Inđija na državnom nivou stekla status najbolje opštine u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije