Privreda

Iran planira da snizi cijenu nafte

Iran planira da snizi cijenu nafte
Iran planira da snizi cijenu nafte

TEHERAN - Iranske vlasti najavljuju da će sniziti cijenu nafte po uzoru na Saudijsku Arabiju i druge proizvođače, a sve kako bi zadržali konkurentnost na azijskom tržištu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Direktor iranske nacionalne naftne kompanije Sejid Musin Kemseri rekao je da Iran planira da snizi cijenu sirove nafte kako bi zadržali svoj udio na međunarodnom tržištu, navodi se u vijestima iranske novinske agencije IRNA.

"Moramo se takmičiti na tržištu, pa će i Iran sniziti cijenu nafte", naglasio je Kemseri ističući kako je Saudijska Arabija snizila cijenu nafte na azijskom tržištu.

"SAD, zemlje Južne Amerike, Venecuela i Rusija imaju svoje mjesto na azijskom tržištu. S obzirom da je na tržištu velika konkurentnost, logično je da će Saudijska Arabija sniziti cijene kako bi zadržala svoje mjesto na ovom tržištu. Saudijska Arabija pravi korake u skladu sa svojim trgovačkim uslovima. Što se tiče sniženja cijene nafte, i Iran bi primijenio isto da se nalazi na mjestu Saudijske Arabije", istakao je Kemseri naglašavajući da je prirodno da Saudijska Arabija snizi cijene s obzirom na konkurentnost na azijskom tržištu nafte.

U 2014. Saudisjka Arabija je bila izvoznica nafte najvećim azijskim ekonomskim silama Kini, Indiji, Japanu i Južnoj Koreji, dok Kuvajt, Iran i Irak pokušavaju da povećaju svoje učešće na ovom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije