Privreda

Isplaćena jedna plata, nastavljen štrajk

Isplaćena jedna plata, nastavljen štrajk
Isplaćena jedna plata, nastavljen štrajk

SREBRENICA - Vršilac dužnosti direktora Rudnika boksita "Srebrenica" Mladen Radić saopštio je da je danas isplaćena jedna zaostala plata zaposlenima u ovom preduzeću, koji su osmi dan u štrajku.

Radić je naveo da očekuje da će u idućoj sedmici radnicima biti obezbijeđeno zdravstveno osiguranje i uplata doprinosa, nakon osam godina prekida.

Navedeno je i da će u ponedjeljak, 10. novembra, biti deblokiran račun preduzeća, nakon 12 mjeseci blokade, i da će to omogućiti normalno poslovanje i bolje dane za ovo privredno društvo.

Radić je ukazao da štrajk u preduzeću izaziva dodatne probleme u poslovanju i najavio da će nakon uspostavljanja redovne eksploatacije i isporuke rude zvorničkoj "Alumini" biti izmirene sve zaostale obaveze u rekordnom roku, ne precizirajući kada će biti uspostavljena redovna eksploatacija i isporuka rude.

On nije naveo ni kada će biti održani pregovori Štrajkačkog odbora sa poslovodstvom i Upravnim odborom rudnika, koji su bili najavljeni za danas, ali su jutros odgođeni za narednu sedmicu.

Tim pregovorima treba da budu iznađena rješenja koja bi omogućila prekid štrajka, a uslov je isplata dvije od pet zaostalih, odnosno još jedne plate.

Radnici kažu da su izgubili povjerenje u poslovodstvo, jer im je danas isplaćena plata bila obećana 23. oktobra, kada je govoreno da će za dan ili dva biti isplaćena. Tada je sindikalna organizacija dostavila zahtjev poslovodstvu za isplatu dvije plate i najavila štrajk za 31. oktobar kada je i počeo, jer nisu dobili odgovor na zahtjev.

Povjerenik Saveza sindikata Republike Srpske za Srebrenicu i Bratunac Milan Jovanović danas prije podne rekao je Srni da nije održan najavljeni sastanak Štrajkačkog i Upravnog odbora ovog preduzeća zbog obaveza nekih članova Upravnog odbora, ali da će biti održan u idućoj sedmici, a termin još nije utvrđen.

Radnici su u štrajku, a eksploatacija i isporuka rude kupcu prekinuti su do ispunjenja radničkih zahtjeva, kažu u Štrajkačkom odboru.

Zahtjev radnika je da im se isplate dvije zaostale bruto plate, definišu uslovi rada i isplate plata u zimskom periodu kada se ne obavlja eksploatacija rude na površinskim kopovima.

"U zavisnosti od ishoda pregovora Štrajkačkog i Upravnog odbora, sindikalna organizacija će odlučiti da li ćemo nastaviti ili prekinuti započeti štrajk", kaže predsjednik Štrajkačkog odbora Rade Grujičić.

Ukoliko poslovodstvo ne ispuni ovaj zahtjev radnici su najavili podnošenje krivične prijave protiv odgovornih za potpisivanje nepovoljnih ugovora sa izvođačem radova i nesavjesno poslovanje.

Srebrenički Rudnik boksita zapošljava 43 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije