Privreda

Isplaćeni grantovi za 56 preduzeća stradalih u poplavama

Isplaćeni grantovi za 56 preduzeća stradalih u poplavama
Isplaćeni grantovi za 56 preduzeća stradalih u poplavama

SARAJEVO - Isplata grantova za ukupno 56 malih i srednjih preduzeća u okviru EU Programa za oporavak od poplava završena je prošle sedmice, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Dodijeljeni grantovi će pomoći odabranim preduzećima da ponovo pokrenu poslovne aktivnosti, nakon poplava u maju 2014, kao i u očuvanju i otvaranju radnih mjesta koja su bila ugrožena poplavama, ističe se u saopštenju.

Grantovi su isplaćeni u rasponu od 5.100 do 46.000 evra, odnosno 10.000 do 90.000 KM po pravnom licu, a sva odabrana preduzeća sufinansiraju ovu investiciju EU.

Očekuje se da će ova investicija, vrijedna 1.472,521 evro rezultirati očuvanjem i otvaranjem do 2.000 radnih mjesta u poplavljenim područjima BiH.

"Da bismo postigli ovaj cilj i tako podstakli ekonomski oporavak lokalnih zajednica nakon poplava, EU je pružila podršku samo zdravim preduzećima - onima koja nemaju poreskih dugovanja, koja su poslovala bez gubitaka prije poplava i koja već imaju uspostavljene komercijalne veze sa dobavljačima, nizom drugih malih i srednjih preduzeća i mikro-proizvođačima", rekao je Endi Mekgafi, portparol Delegacije EU u BiH.

Timovi EU Programa za oporavak od poplava će blisko nadgledati način korištenja grant sredstava, a odabrana preduzeća podliježu procesu kontinuirane provjere i posjeta u cilju osiguranja prikladnog i efikasnog utroška sredstava EU, kao i da se nastave pridržavati obaveze plaćanja poreza.

U slučaju da se utvrde bilo kakve neregularnosti ili narušavanje ugovornih obaveza, kaže Mekgafi, odobreni grantovi mogu biti povučeni i dodijeljeni drugoj kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije