Privreda

Ispunjen minimum uslova za nastavak proizvodnje u "Trudbeniku"

Ispunjen minimum uslova za nastavak proizvodnje u "Trudbeniku"
Ispunjen minimum uslova za nastavak proizvodnje u "Trudbeniku"

DOBOJ - Predsjednik štrajkačkog odbora radnika fabrike kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik" iz Doboja Predrag Jorgić rekao je da su sa današnjom isplatom majske plate radnicima ispunjeni minimalni uslovi za obustavu štrajka i nastavak proizvodnje.

Jorgić je rekao Srni da je dobio uvjerenje od direktora Luke Miloša da će biti potpisano i rješenje o većinskom sindikatu koji djeluje u "Trudbeniku", čime se, kako je naveo, više neće ignorisati stavovi oko 70 od 120 radnika koji pripadaju Savezu sindikata Republike Srpske.

"Obustava štrajka može stupiti na snagu sutra ili prekosutra, u zavisnosti da li će direktor ispuniti svoje obećanje", istakao je Jorgić.

Prema njegovim riječima, isplata po osnovu zaostalih potraživanja radnicima, koja iznose oko 6,9 miliona KM, mogu se realizovati i prodajom dijela nepotrebnog zemljišta u vlasništvu "Trudbenika".

Jorgić je svjestan da prodaja zemljišta znači i umanjenje kapitala preduzeća ali, kako je naveo, nema drugih načina da se isplate obaveze prema radnicima.

Direktor "Trudbenika" Luka Miloš rekao je da se pregovori sa radnicima privode kraju o čemu će javnost uskoro biti obaviještena.

Generalni štrajk radnika Fabrike "Trudbenik" počeo je 9. februara zbog zahtjeva da im bude isplaćeno sada već 15 zaostalih plata i doprinosi, da se nađe rješenje za povezivanje osam i po godina radnog staža i omoguće bolji uslovi rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije